A női vezetők aránya alig minden negyedik cégnél (24 százalék) nőtt az elmúlt három évben, tízből hat vállalatnál (61 százalék) nincs változás ezen a téren az MVÜK (Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége) Női Vezetői Klubja kutatása szerint, pedig a válaszadó vezetők több mint fele (55 százalék) egyetért azzal, hogy a nők szerepvállalása a vezetésben konkrét üzleti haszonnal jár.

Az online kutatásban 221 szenior vezető vett részt, akik az MVÜK Női Vezetői Klubja tagvállalatainál, illetve az OPTEN adatbázisában szereplő, minimum 100 millió forint éves árbevételű cégeknél töltenek be pozíciót. A vizsgálat résztvevőinek 69 százaléka nő, 31 százaléka férfi volt, és mintegy felük több mint 15 éves vezetői tapasztalattal rendelkezik.

Az elemzésből kiderült, hogy a teljes hazai cégállomány alig ötödében (17 százalék) van tisztán női vezetés, és 40 százalékában vegyes vezetés, ez az arány az elmúlt években nem változott. Az elemzők megjegyzik: a statisztikák szerint a vegyes vezetésű vállalkozások üzletileg stabilabbak a tisztán férfiak által vezetett cégeknél, és a válaszadó vezetők 55 százaléka egyetértett azzal, hogy a nők szerepvállalása a vezetésben üzleti haszonnal jár.

Felidézik az Eurostat Magyarországra vonatkozó adatait, amely szerint a nemek között 17,3 százalék az óránkénti eltérés a fizetésekben, másképp számolva a női vezetők két hónapig ingyen dolgoznak.

A kutatásban részt vevő nők 73 százaléka, míg a férfiak 58 százaléka szerint a fizetések transzparenciája segítené az „egyenlő munkáért, egyenlő bér” elv teljesülését.

Ugyanakkor a válaszadók a női vezetői esélyegyenlőséget nem erőltetett módon, nem kvótákkal kívánják elérni. Azzal az állítással, miszerint a kvóták inkább hátráltatják a női munkaerőpiaci esélyegyenlőség elérését, a válaszadó nők 31 százaléka, a férfiak 52 százaléka értett egyet.

Az MVÜK Zrt. 2010-ben alapított, száz százalékban magyar tulajdonú vállalkozás, amely tagsági alapon működő üzleti közösséget kínál tagjainak, közel 600 tagvállalat 1200 vezetőjének részvételével, lefedve a magyar gazdaság valamennyi iparágát.

Az MVÜK keretei között működő MVÜK Női Vezetői Klubjának tagjai a minimum 100 millió forint éves árbevételű cégek női tulajdonosai, első számú vezetői. Tevékenysége fókuszában a tudás- és tapasztalatmegosztás, az inspiráció és a progresszív fejlődés áll.

(Forrás: MTI)