Áprilisban ugyan kevesebb vendéget fogadtak a hazai szállodák, mint egy évvel korábban, de a bevételek így is szépen emelkedtek. Az idei első négy hónap pedig minden szempontból sokkal jobb volt, mint a tavalyi azonos időszak.

A magyarországi szálláshelyeken áprilisban a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma egyaránt csökkent, előbbi 0,3, utóbbi 3,3 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest – derült ki a KSH adataiból. A szállodák szobakihasználtsága 0,1 százalékponttal, 52,8 százalékra csökkent. 

A legjelentősebb küldő országok közül az Egyesült Királyságból, Csehországból és az Egyesült Államokból érkező vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 9,9 százalékkal, valamint 6,9 és 2,8 százalékkal emelkedett. A vendégforgalom Németország, Olaszország és Ausztria esetében 10 százalékkal, illetve 11 és 5,8 százalékkal esett vissza.

A kereskedelmi szálláshelyek üzemeltetőinek azonban így sem volt okuk panaszra, a kevesebb vendég ugyanis több pénzt hagyott a szállodákban. A bruttó árbevétel 4,7 százalékkal 29 milliárd forintra nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 6,4 százalékkal 17 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 1,8 százalékkal hatmilliárd forintra gyarapodott, míg az egyéb bevételek három százalékkal szintén hatmilliárd forintra emelkedtek.

Széchenyi Pihenőkártyával (SZÉP-kártya) a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken 11 százalékkal kevesebbet költöttek, mint tavaly áprilisban. A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1838 egység fogadott el pihenőkártyát, összesen egymilliárd forint értékben.

Az áprilisi megtorpanással együtt is kifejezetten jól alakul eddig az idei év a turizmusban. Az év első négy hónapjában a hazai szálláshelyek az egy évvl korábbinál 7,2 százalékkal több, összesen 6,1 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 5,9 százalékkal (3,2 millió), a belföldi vendégek 8,6 százalékkal több (2,9 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan két százalékponttal, 46,8 százalékra emelkedett. A szálláshelyek folyó áron összesen 8,5 százalékkal magasabb, 97 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. A SZÉP-kártya felhasználási értéke a kereskedelmi szálláshelyeken 13 százalékkal nőtt, a vendégek összesen 4,1 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.