A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiacán 3700 milliárd forint értékben kereskedtek 2022-ben, meghaladva az egy évvel korábbi 3270 milliárdot, a BUX index pedig 13,7 százalékos csökkenés mellett 43 793,8 ponton fejezte be az évet.

„A februárban kitört orosz-ukrán konfliktus katalizálta azokat a pénzügyi-gazdasági folyamatokat, amelyek már 2021-ben is érezhetőek voltak a tőkepiacokon. Az inflációs nyomás, a nyersanyagárak emelkedése, az energiakrízis és az ellátási láncok túlterheltsége egyaránt folyamatosan hatást gyakoroltak mind a nemzetközi, mind a hazai befektetői hangulatra” – írták a BÉT közleményében.

A BÉT jelezte: a bizonytalan gazdasági helyzet nem vetette vissza a lakosság tőzsdei kereskedési kedvét, folytatódott a hazai lakossági megtakarítások becsatornázása a tőkepiacra. A lakosság a tőzsdei részvények közel 17 százalékát birtokolja, 1358 milliárd forint értékben – tették hozzá.

A BUX index a legmagasabb értékét az év elején, januárban érte el 54 405,8 ponton, míg a legalacsonyabb értéken, 37 035,8 ponton szeptemberben állt a mutató.

Decemberben a részvénypiac forgalma 166 milliárd forintot tett ki, ennek megfelelően a napi átlagforgalom 7,9 milliárd forint volt.

A részvények közül továbbra is az OTP Bank, a Richter Gedeon, a Mol és a Magyar Telekom vezeti az éves forgalmi listát. Decemberben is ugyanezek a részvények álltak a forgalmi lista élén: a bankpapírral 87,3 milliárd forint értékben, a gyógyszeripari részvényekkel 44,1 milliárd forint értékben kereskedtek az év utolsó hónapjában, az olajipari vállalat papírjainak forgalma 27,4 milliárd forint, a telekommunikációs vállalaté pedig 2,4 milliárd forint volt.

A kibocsátók köre a standard kategóriában az eSense és a DM-KER cégekkel bővült 2022-ben, a prémium kategóriában a Vienna Insurance Group részvényei jelentek meg. A BÉT középvállalati piaca, az Xtend 12 új kibocsátó megjelenésével 18 szereplősre bővült 2022 végére.

A befektetési szolgálatók éves versenyét ezúttal is a WOOD & Company nyerte, 1922 milliárd forintos éves forgalommal, második helyen a Concorde végzett, amelyet az Erste Bank követ a lista élén. Decemberben az első három helyet sorrendben a WOOD & Company, az Erste Bank és a Concorde szerezte meg.

Az árupiacon tavaly folytatódott a 2021-ben megkezdődött fellendülés, az éves összforgalom az előző évi adatokat is túlszárnyalva 13,8 milliárd forintot tett ki.

(Forrás: MTI)