A kártyával vagy fizetési meghagyással hagyott borravaló legalizálását kérik a vendéglátóipari munkáltatók a romániai hatóságoktól.

A vendéglátóipari egységekben adott borravaló legalizálását kérik Romániában, ami több tízmillió eurót hozna a felszínre, amelyek után ma haszonélvezőjük nem adózik.

Az ágazat képviselői szerint ugyanakkor több mint 100 ezer alkalmazott is nyerne az intézkedésen. Tény, hogy nem minden borravaló legalizálását kérik az ágazatban vállalkozók, csupán a bankkártyával és a fizetési meghagyással odaítélt összeget.

Ha ma egy alkalmazott bankkártyával és a fizetési meghagyással kap borravalót, az fizetésnek minősül, az összeg után fizetendő adó csaknem 60 százalék.

Az ágazat ennek a borravalónak a szabályozását kéri, ami azt jelentené, hogy egy 100 lejes borravaló után az alkalmazottnak 10 százalék adót kellene fizetnie.

A Krónika által megkérdezett érintettek szerint egyébként Erdélyben és a Partiumban, ha a vendég kártyával fizet, a borravalót akkor is készpénzben hagyja ott a pincérnek vagy bárosnak.