Két millió dollárt ajánlott fel Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő az utóbbi idők legmonumentálisabb filmes együttműködésére Oroszország, Fehéroroszország és Franciaország között.

Évek óta tervezik, hogy hármas koprodukcióban megfilmesítik a Normandie Niémen francia vadászpilóta század második világháborús történetét. Az egyik főszerepet Gérard Depardieu játszaná, aki az utóbbi években inkább mondja magát Moszkva és Minszk barátjának, mint Párizsénak. A francia színész legutóbb júliusban beszélt a filmről, amikor a fehérorosz elnök vendégszeretetét élvezte.

Egyelőre nem publikálták, hogy mennyibe kerülhet a forgatás, de Lukasenko 2 milliós bejelentése azt sejteti, hogy a tervből valóság lehen, bár a Moszkva elleni szankciós politika a kulturális kapcsolatokban is érezteti hatását.

A vadászrepülő századot Charles de Gaulle tábornok parancsára 1942-ben állították fel, a pilóták 900 légi csatában vettek részt a szövetséges haderő egységeként. A legendás repülőkről 1960-ban már forgattak francia-szovjet filmet, a folyatása talán most következik.