Úgy tűnik, beadta a Cioloş-kormány a derekát a szakszervezeteknek, és visszavonja a közalkalmazottak egységes bérezéséről szóló sürgősségi kormányhatározat-tervezetét.

Azt, hogy mi lesz az egységes bérezési törvény első lépésének tekintett kormányhatározat-tervezet sorsa, kedden koraeste még nem lehetett tudni. Annyi azonban biztos volt, hogy Dacian Cioloş miniszterelnök tárgyalásra várta az érintett tárcák képviselőit – írja a kronika.ro.

Egyáltalán nem tűnt kizártnak, hogy a történtek fényében Ana Costea munkaügyi miniszter lemond tisztségéről, mivel ő maga sem ért egyet a kormány elképzeléseivel.

Az viszont egyértelmű volt, hogy a szakszervezetek, ha háborút nem is, de csatát nyertek. „A munkaügyi miniszter úgy döntött, visszavonja ezt a sürgősségi kormányhatározat-tervezetet, ami nem tenne egyebet, mint fokozná a közszféra fizetésrendszerében jelenleg fennálló káoszt” – közölte a tárgyalásokat követően Marius Nistor.

A Spiru Haret szakszervezeti tömörülés ügyvezető elnöke egyúttal felszólította a kormányt, hogy mielőbb hívja össze a kabinet, a szakszervezetek és a munkáltatók képviselőiből álló háromoldalú bizottságot, hogy érdemben tárgyalhassanak arról, hogyan rendezik a közalkalmazottak egységes bérezési rendszerét.

Leonard Bărăscu, a Frăţia szakszervezeti tömörülés képviselője arról beszélt, Ana Costea munkaügyi miniszter arra engedett következtetni, hogy hamarosan lemond tisztségéről.

„Nem jelentette be, de a miniszter asszony hozzáállása alapján holnap meg fogja tenni. Azt mondta nekünk, hogy sajnálja a történteket, és nem volt meg a szükséges támogatottsága” – fejtette ki Bărăscu.