Az IT-szektor rendkívül gyorsan fejlődik, miközben a modern informatikai tudás az oktatásban alig jelenik meg – hangzott el a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara KKV Szakmai Osztálya és KKVHÁZ Zrt. által szervezett „IT Csúcstalálkozón”.

Már-már elcsépelt, amikor azt mondjuk, gyorsul a világ, ennek pedig az lehet az oka, hogy a történelemben most először a technika már önmagát fejleszti – mondta Gulyás József, a KKVHÁZ vezérigazgatója.

A jövő az elektronikus bankolásé, az OTP is új digitális projekteket indít – mondta el Déryné Nagy Marietta fiókvezető. Németh Attila az Aegon Vitalitás ügynökségének igazgatója arról számolt be, hogy ügyfeleik 30 százaléka online köti meg biztosítását, és tapasztalataik szerint a mai 40–50 évesek is magabiztosak ebben. Kroó Bence, az OTP munkatársa ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy online ügyintézés esetében nincs személyre szóló tanácsadás, így előfordulhat, hogy sok panasz lesz.

Az IT-szektor rendkívül gyorsan fejlődik, miközben az informatikai tudás az oktatásban nem jelenik meg. Gyakran halljuk, hogy a fiatalok jobban értenek az informatikához, de ezt a PISA-felmérés nem támasztja alá – hangsúlyozták a konferencia résztvevői. Magyarországon 22 ezer informatikus hiányzik, az EU-ban 600 ezer. Informatikusaink a jobb fizetés miatt az USA-ban vagy Németországban vállalnak munkát, és probléma az is, hogy az egyetemeken PhD-s programozókat képeznek, holott más tudású informatikusokra is szükség van. Az is felmerült, hogy az egyetemi oktatásban is el vagyunk maradva, olyan oktatók is vannak, akik leragadtak a 70-es, 80-as éveknél.

Új uniós vámkódex lép hamarosan életbe, amihez 2020-ig egységes informatikai rendszert hoznak létre – tájékoztatott Vizsy József, a Vámszövetség elnöke. A kkv-k viszont nem képesek megfizetni drága rendszereket, számukra „bekapcsoló” IT-fejlesztésekre lenne szükség.

Az ügyvédi társadalmat már kettéosztotta az elektronikus ügyintézés, ráadásul hamarosan eljön az elektronikus perek ideje, így lesz olyan, aki kiszorul hivatása gyakorlásából – mondta Szentiványi Ildikó ügyvéd.

A konferencia résztvevői javaslatokat is megfogalmaztak, többek között a következőket ajánlották:

  • az informatikai oktatás reformja;
  • gyakornoki, mentori programok kamarai, állami támogatással;
  • állami támogatás a kkv-szektor informatikai fejlesztéséhez;
  • adókedvezmény a szakemberhiány kezelésére;
  • adókedvezménnyel kombinált felnőttképzési rendszer.