A valótlan üzemanyag-fogyasztási adatok feltüntetéséről tett szerdai beismerés után razziát tartottak a hatóságok a Mitsubishi autógyárban Okazakiban.

Az ügyben illetékes közlekedési minisztérium által tartott razzia arra utal, hogy a hatóságok bírsággal és adminisztratív intézkedésekkel tervezik sújtani az autógyárat.

A vizsgálat vezetője csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy „rendkívül súlyos üggyel állnak szemben”. Egyben bejelentette, hogy a Mitsubishit arra kötelezték, hogy április 27-ig adjon át minden dokumentációt, amely az üggyel kapcsolatban lehet.

A Mitsubishi Motors Corp. vezérigazgatója szerdán sajtótájékoztatón meghajlással kért bocsánatot, és beismerte, hogy 625 ezer, kizárólag Japánban értékesített, Kei-Car kategóriába tartozó kisautónál hamis fogyasztási adatokat tüntettek fel.

A 625 ezer autóból 468 ezret a Nissan Motor számára gyártott a Mitsubishi. A csalást a Nissan partnere, a Renault fedezte fel.

A szóban forgó modellek, a Mitsubishi eK Wagon és eK Space modelljei, valamint a Nissan Dayz és Dayz Roox modellek a gyárilag megadott értéknél 5-10 százalékkal többet fogyasztanak.

A Kei-Car kategória Japánban a 660 köbcentit meg nem haladó lökettérfogatú motorral szerelt és 1,5 méternél nem szélesebb kisautókat jelöli. A kategória adókedvezményt élvez, ezért igen népszerű.