Összességében 80 milliárd forintos adócsökkentést hoz, hogy az Országgyűlés elfogadta a 2020-as központi költségvetést, valamint a jövő évi adóváltozásokat – nyilatkozta a Magyar Nemzet szombati számában Tállai András.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára hozzátette: a terhek enyhítése mellett legalább annyira fontos, hogy az adminisztrációs feladatok mérséklése nyomán jövőre számos adófizető dolga egyszerűbbé válik, kevesebb időt kell majd az adóügyek elintézésére fordítani.

A családvédelmi és gazdaságvédelmi akciók közé tartozik – többek között -, hogy életbe lép a négygyermekes anyák élethosszig tartó szja-mentessége, a szálláshely-szolgáltatások áfájának 18-ról 5 százalékra csökkentése, a 4 százalékos turisztikai fejlesztési hozzájárulás bevezetése, a kisvállalati adó egy százalékpontos mérséklése és az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) megszüntetése. Ezeken túl összeolvad a nyugdíjjárulék, a természetbeni egészségbiztosítási járulék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a munkaerőpiaci járulék, nő a cigaretta jövedéki adója, és a magyarországi székhelyet választó nemzetközi sportszervezeteknek a munkavállalóik után 15 százalék ekhót kell fizetniük.

(Forrás: MTI/PM)