A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és az Európa Tanács Fejlesztési Bankja 75 millió euró összegű hitelkeret-megállapodást kötött, amely az MFB finanszírozási programjaihoz biztosít forrást kedvező feltételekkel. Az első hitelrészletet a magyarországi diákhitelezés finanszírozására veszi igénybe az MFB.

Az Európa Tanács Fejlesztési Bankja (Council of Europe Development Bank, CEB) régóta az MFB stratégiai partnere. A két bank 1999 és 2014 között több, összesen 735 millió euró összegű hitelkeret-megállapodást kötött, és az együttműködés tapasztalatai mindkét fél számára kedvezőek. A legutóbbi, 2014-ben létrejött keretszerződésben biztosított forrásokat az MFB teljes egészében lehívta és felhasználta.

Az MFB stratégiai célja, hogy élénkítse a saját forrású hitelezési tevékenységét, amely a piaci hiányosságok kijavítására irányul. Ezért időszerűvé vált egy új hitelkeret-megállapodás megkötése a CEB-bel, amelynek révén az MFB hosszú futamidejű forrásokat tud bevonni a piacon elérhetőnél kedvezőbb kamatozással.

A szerződés megkötését követően, június 13-án Budapesten, ünnepélyes keretek között sor került az első lehívási kérelem aláírására. Az eseményen a CEB részéről Rosa María Sánchez-Yebra Alonso alelnök, az MFB oldaláról pedig Bernáth Tamás elnök-vezérigazgató vett részt vett. Az első – a magyarországi diákhitelezés finanszírozását szolgáló – 9,3 milliárd forint összegű hitelrészlet folyósítására várhatóan a napokban kerül sor.

A teljes, 75 millió euró összegű hitelkeret az MFB különböző finanszírozási programjaihoz biztosít forrást. A CEB által nyújtott hitel hozzájárul az MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció kedvező feltételrendszerének kialakításához, a magyarországi diákhitelezés finanszírozásához, de ezeken túl számos egyéb program megvalósításához is lehetőséget biztosít – olvasható az MFB közleményében.