A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfői közlése alapján januárban az export euróban számított értéke 6,4 százalékkal, az importé 9,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a külkereskedelmi többlet pedig 225 millió euróval, 382 millió euróra mérséklődött.

A hivatal első becsléséből az is kiderült, hogy tavaly januári magas bázist tekintve az idén januári kiviteles növekedése jelentősnek számít, míg az import gyakorlatilag megismételte a tavalyi erős indulását, amelynél magasabb növekedést csak három hónapban tudott mutatni az elmúlt évben.

A KSH adatai szerint az előző hónapban, tavaly decemberben az export euróban számolt értéke 2,5 százalékkal, az import 5,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérve, a 393 millió euró exporttöbblet pedig 178 millió euróval lett kisebb az egy évvel korábbihoz képest.

Januárban az export 8,993 milliárd euróra rúgott, míg az import 8,611 milliárd euró volt. Ha a kivitel értékét nézzük, akkor elmondható, hogy 17,4 százalékkal meghaladta ugyan az előző havit, azonban nem volt nagyobb az októberinél, vagy a novemberinél. Csakúgy, mint az import, ami 18,5 százalékkal felülmúlta a tavaly decemberit, de az októberi vagy novemberi értéktől elmaradt.

Tavaly az export euróban számolt értéke 4,2 százalékkal, az importé 7,3 százalékkal haladta meg az előző évit, az áruforgalom mérlegtöbblete 5,557 milliárd eurót tett ki, 2,520 milliárd euróval csökkent a 2017-es 8,078 milliárd euróról – olvasható a közleményben.

A külkereskedelmi áruforgalom januári részletes adatait április 1-én teszi közzé második becslése alapján a KSH.

(NT)