Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, októberhez viszonyítva átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az áremelkedés üteme nagyot fékezett az októberi 3,8 százalékról és a második félévben a legalacsonyabb lett a múlt havi adat. Január-novemberben a fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal nőttek. A szezonálisan kiigazított éves maginfláció az előző havival megegyező, 2,6 százalékos volt.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: az átlagos fogyasztói árak havi csökkenését az okozta, hogy az üzemanyagokért 4,7 százalékkal kevesebbet kellett fizetni novemberben, mint az előző hónapban. Az üzemanyagárak éves emelkedése is 7,2 százalékosra mérséklődött az októberi 16,2 százalékról.

A háztartási energia 1,2 százalékkal drágult, ezen belül a palackos gáz 11,6, a tűzifa 8,3 százalékkal.

Az élelmiszerek ára egy hónap alatt 0,3 százalékkal, tavaly novemberhez viszonyítva átlagosan 4,5 százalékkal emelkedett Ezen belül az idényáras élelmiszerek ára egy év alatt 19,6 százalékkal, ezen belül a burgonya 48,9, friss zöldség 35,2 százalékkal, a gyümölcsök viszont csak 1,7 százalékkal drágultak. A liszt 10,1, a kenyér 5,4 százalékkal lett drágább. A cukor ára 16,2 százalékkal csökkent 12 hónap alatt. A szeszes italok 2,9, a dohányáruk ára átlagosan 6,2 százalékkal nőtt.

A tartós fogyasztási cikkek ára egy év csökkenés után októberben nőtt először 0,2 százalékkal és novemberre 0,6 százalékosra gyorsult a drágulás. Az új személygépkocsik áremelkedése harmadik hónapja gyorsul, novemberben 6,7 százalékos volt az éves növekedés, a használtautók viszont 7,1 százalékkal olcsóbbak lettek. A ruházkodási cikkek 1,1 százalékkal többe kerültek.

A szolgáltatási tarifák 2,2 százalékkal emelkedtek átlagosan az előző havi 1,9 százalékos éves növekedés után. Ezen belül 11,5 százalékkal kerül többe a taxi, 6,3 százalékkal emelkedett az autópályadíj, a járműkölcsönzés és a parkolás és 7,6 százalékkal a teherfuvarozás. A belföldi üdülések is 7,2 százalékkal lettek drágábbak. A telefon és internet viszont 4,7 százalékkal olcsóbb, mint tavaly novemberben. A szolgáltatásokért 0,3, százalékkal kellett kevesebbet fizetni novemberben, mint októberben.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője rámutatott, az üzemanyagok árváltozása önmagában 0,7 százalékponttal fogta vissza az inflációt, gyakorlatilag az infláció beszakadása kizárólag az üzemanyagár-változás következménye. Ugyanakkor folytatódott az élelmiszerek átlag feletti drágulása, ahogyan a dohánytermékek 6 százalék feletti áremelkedése is felfelé húzta az átlagos árszínvonalat és továbbra is a 3 százalékos cél felett tartja az inflációt. Az MNB számára sokkal fontosabb maginfláció azonban még mindig nem éri el a 3 százalékot, sőt az elmúlt hónapok emelkedése megtörni látszik. Mindez elfedi az olyan jelentős változásokat, amelyek az alapvető inflációs nyomás erősödésére utalnak. A szolgáltatások éves inflációja 1,9-ről 2,2 százalékra gyorsult, és ilyen mértékű áremelkedést 2015 elején mértek utoljára. A tartós fogyasztási cikkek novemberi 0,6 százalékos éves áremelkedési üteménél nagyobb utoljára 2016 első felében volt. Az adatot vélhetően az MNB úgy értelmezi majd, mint ami egyértelműen alátámasztja a laza monetáris politika fenntartásának indokoltságát, de az ING Bank szekértői szerint az inflációs nyomás felépülése 2019-ben lépéskényszerbe hozhatja a jegybankot. Előrejelzésük szerint idén 3 százalék közelében, jövőre már 3,4 százalék lehet az átlagos éves infláció.

(Forrás: MTI)