Az Európai Bizottság friss adatai arról tanúskodnak, hogy az EU oktatási és képzési programja sikeresebb és nyitottabb, mint valaha.

Az Erasmus az Európai Unió egyik legsikeresebb programja – olvasható az Európai Bizottság közleményében. A létrejötte óta eltelt 30 év alatt lehetőséget biztosított a résztvevők, elsősorban a fiatalok számára, hogy bizonyos időt külföldön eltöltve új tapasztalatokra tegyenek szert és szélesítsék látókörüket. A program elnevezése 2014 óta már nem Erasmus, hanem Erasmus+, ami arra utal, hogy a program 2014 óta több embert céloz meg, és a lehetőségek szélesebb spektrumát kínálja. Az Európai Bizottság friss adatai arról tanúskodnak, hogy az EU oktatási és képzési programja sikeresebb és nyitottabb, mint valaha.

2015-ben az Erasmus+ 678 ezer európainak tette lehetővé, hogy külföldön folytasson tanulmányokat, vegyen részt képzésben, illetve végezzen fizetett vagy önkéntes munkát. Ez minden korábbi év eredményét felülmúlja. Ugyanebben az évben az EU 2,1 milliárd eurót ruházott be több mint 19 600 projektbe, melyekben összesen 69 ezer szervezet vett részt. Az eredmények alapján úgy tűnik, a program jó úton halad afelé, hogy teljesítse kitűzött célját, nevezetesen azt, hogy 2014 és 2020 között 4 millió embernek nyújtson támogatást. A résztvevők beszámolói szerint az Erasmus+ keretében külföldön töltött időszak egyértelműen hasznosnak bizonyult: 94 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy készségei fejlődtek, 80 százalékuk pedig arról számolt be, hogy sikerült javítania szakmai kilátásait.

Az utóbbi 30 évben az Erasmus+ és annak elődprogramjai több mint 5 millió diáknak, gyakornoknak és önkéntesnek nyújtottak segítséget, ezenfelül pedig ifjúsági és szakembereknek szóló csereprogram-lehetőségeket is biztosítottak. Összesen 9 millió résztvevője volt a programnak mindezidáig. 2017 során számos esemény kerül megrendezésre Európa-szerte, így Magyarországon is a program fennállásának 30. évfordulója alkalmából.

A bizottsági sajtóközlemény itt olvasható.

Az Erasmus-program Magyarországon

Magyarország 1998 óta vesz részt az Európai Unió által támogatott oktatási programokban. Elsőként a felsőoktatási hallgatók uniós tanulmányait segítő Erasmusban, majd a köznevelés, a szakképzés, a felnőtt tanulás és az ifjúsági programok terén is elindulhattak az együttműködések. Hazánkból eddig már 60.000 egyetemi és főiskolai hallgató vett részt a programban, ugyanakkor Magyarország is egyre vonzóbb célponttá vált. Mostanra évente több mint 5000 külföldi Erasmus hallgató érkezik magyar felsőoktatási intézményekbe vagy szakmai gyakorlatra Magyarországra.

Az Erasmus+ program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány adatai szerint évről évre egyre többen pályáznak a köznevelés, a szakképzés és a felnőtt tanulás szereplői közül is: 2016-ban több mint 14.000 magyar résztvevője volt az Erasmus+ programnak az oktatási, képzési és ifjúsági területről. Legtöbben az Egyesült Királyságba, Németországba, Olaszországba és Spanyolországba utaztak külföldi tanulmányútra, szakmai gyakorlatra, vendégtanításra, továbbképzésre vagy önkéntes munka végzésére.

A program elindításának 30. évfordulója alkalmából az Európai Bizottság kiválasztotta az Erasmus+ kampány európai arcait, köztük a magyar Szó Gellértet, aki cukrászként Erasmus+ szakképzési gyakorlatát végezte Franciaországban, és a nemzetközi tapasztalatai is hozzájárultak ahhoz, hogy két egymást követő évben megnyerje a Magyarország Tortája versenyt. 2017 folyamán hazánkban is számos program, esemény és közösségi média akció megvalósítását tervezik az Erasmus+ 30 kampányban.

A Tempus Közalapítványnál jelenleg is keresik a program magyarországi arcait, emellett egyetemi roadshow keretében tájékoztatják a fiatalokat az Erasmus+ program nyújtotta lehetőségekről. Májusban inspiráló előadásokkal várják az érdeklődőket az Erasmus+ Szabadegyetemen, illetve az elmúlt 30 év eredményeit és hatásait bemutató szakmai konferencián.