Az Európai Beruházási Bank és az Európa Tanács Fejlesztési Bank együttesen 184 millió euró összegű kedvezményes hitelt nyújt Magyarországnak a Pécsi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem kampuszfejlesztésére – jelentette be Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára.

A két, egyenként 92 millió összegű hitelszerződést az Európai Beruházási Bankot képviselő Vazil Hudák alelnökkel, illetve az Európa Tanács Fejlesztési Bank nevében eljáró Carlo Monticelli alkormányzóval csütörtökön írta alá az államtitkár.

A két bank által nyújtott kedvezményes, hosszú lejáratú forrás a Pécsi Tudományegyetemen, valamint a budapesti Testnevelési Egyetemen az oktatási-infrastruktúra fejlesztését a tudományos kutatás előmozdítását, az egyetemek nemzetközi színtéren való hatékony és eredményes fellépést elősegítő beruházások refinanszírozását célozza. A pénzintézetek a 2020-ig tartó időszakban a beruházások összesen 184 millió eurós elszámolható költségének refinanszírozását vállalják, 50-50%-os megosztásban – ismertette Hornung Ágnes.

A nemzetközi pénzintézetek által is támogatott fejlesztés keretében a Testnevelési Egyetem három fő helyszínen (Alkotás utcai tömb, Csörsz utcai tömb és Velence Sporttelep) hajt végre olyan, a testnevelés oktatását, annak fejlesztését, a sporttudományokkal kapcsolatos magas szintű kutatások elvégezését elősegítő infrastrukturális és technológiai beruházásokat, melyek lehetővé teszik, hogy hosszú távon az Egyetem európai szintű oktatási-kutatási központtá váljon. 2018-ra felújítási és modernizációs munkálatok vannak tervbe véve, 2019-ben várhatóan megvalósul a Velencei Vízisport-telep felújítása, illetve a sportszálló létesítése, míg 2020 nyarára várhatóan befejeződik az új kollégiumi férőhelyek, sportszálló, fedett és a szabadtéri atlétikai, illetve egyéb sporttelepek létesítése a budapesti helyszíneken.

A Pécsi Tudományegyetem által tervezett beruházások célja elsősorban a nemzetközi hallgatói létszám növelése (3500-ról 5000-re 2020-ig) továbbá az oktatási és kutatási tevékenység színvonalának további emelése, annak érdekében, hogy az Egyetem a régió és Európa meghatározó oktatási központjává válhasson. A legtöbb külföldi hallgatót számláló orvosi kar fejlesztése teszi ki a beruházási költségek 60%-át. Ezen kívül a projekt tartalmazza további 9 kar épületeinek és kutatási létesítményeinek fejlesztését és bővítését, melynek során összesen közel 15.000 m2 új hasznos terület jön létre.

Az EIB 1990, a CEB 1992 óta helyez ki hiteleket hazánkban, elősegítve ezzel gazdaságunk uniós felzárkózását. Magyarország uniós taggá válása óta már részvényesként működünk együtt a Bankokkal. A források lehetővé teszik a gazdaságfejlesztési célokat szolgáló beruházások költségvetési kiadásainak hosszú lejáratú, alacsony kamatozású finanszírozását. (NGM)

A képen (balról jobbra): Vazil Hudák, Hornung Ágnes és Carlo Monticelli. (Fotó: NGM.)