A következő hosszú távú, azaz a 2021–2027-es időszakra szóló uniós költségvetés egyik elemeként az Európai Bizottság 181 millió euró összeggel javasolja támogatni az uniós költségvetést érintő csalás, korrupció és egyéb szabálytalanságok elleni küzdelem érdekében tett tagállami erőfeszítéseket.

Az új uniós csalás elleni program Európa-szerte finanszírozza majd az illetékes hatóságok munkatársainak célzott képzését, a közöttük megvalósuló információcserét és a bevált módszerek cseréjét. Ezenkívül a csalás felderítésére és kivizsgálására használt technikai eszközök megvásárlása révén támogatást nyújt majd nyomozati tevékenységekhez, valamint elősegíti a biztonságos információs rendszerekhez való hozzáférést. A program a következő három konkrét célkitűzés megvalósítását szolgálja:

  • a csalás, a korrupció és az EU pénzügyi érdekeit sértő egyéb jogellenes tevékenységek megelőzése és az ezek elleni küzdelem
  • a kölcsönös segítségnyújtás előmozdítása a vámügyek terén
  • a csalás és a szabálytalanságok tagállamok általi bejelentésének támogatása

Az új program a Herkules III program helyébe lép, mely az elmúlt években nemzeti és helyi szinten egyaránt pozitív hatást gyakorolt a csalás elleni küzdelemre. A Herkules III keretében korábban finanszírozott tevékenységeken felül az új uniós csalás elleni program olyan képzéseket és szakértői konferenciákat finanszíroz majd, amelyek előmozdítják az információcserét és a transznacionális együttműködést.

A program támogatni fogja továbbá a tagállami vámhatóságoknak a vizsgálatok lefolytatása érdekében közösen kifejtett erőfeszítéseit, támogatást nyújt majd az operatív és nyomozati tevékenységekhez, valamint előmozdítja a szabálytalanságok tagállamok általi bejelentését és a nemzeti szintű kockázatkezelést. A programot az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) fogja kezelni és végrehajtani – derül ki az Európai Bizottság közleményéből.