Rekordösszeget fordított nemzetközi támogatásokra a tavalyi évben az Európai Unió, amely továbbra is a világ legnagyobb segélyezőjének számít – közölte kedden az Európai Bizottság a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adataira hivatkozva.

A friss adatok szerint az Európai Unió és a huszonnyolc tagország együttesen 75,5 milliárd euró (mintegy 23 532 milliárd forint) hivatalos fejlesztési támogatást (ODA) folyósított 2016-ban, ami a tagállamok összesített bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 0,51 százalékát tette ki. Ez 11 százalékos növekedést jelent a 2015-ben regisztrált adatokhoz képest, az összeg már a negyedik egymást követő évben emelkedett.

Az uniós országok 2005-ben azt vállalták, hogy tíz éven belül a GNI 0,7 százalékára emelik az általuk fizetett ODA arányát. Ennek tavaly öt tagállam tett eleget: Luxemburg (1 százalék), Svédország (0,94 százalék), Dánia (0,75 százalék), illetve Németország és Nagy-Britannia (0,7 százalék).

Bruttó nemzeti jövedelméhez mérten tizenhat ország fokozta, öt csökkentette, hét szinten tartotta tavaly a nemzetközi segélyezési tevékenységét. Abszolút értéken viszont húsz tagállam összesen 10,9 milliárd euróval növelte támogatását, hat másik pedig 3,4 milliárd euróval csökkentette.

Az OECD honlapján közzétett adatok szerint Magyarország 151 millió eurót fordított nemzetközi segélyezésre 2016-ban, ami a GNI 0,13 százalékát teszi ki, és ezzel az ország a rangsor utolsó negyedében foglal helyet.

„Büszkeséggel tölt el, hogy továbbra is az Európai Unió a világ legnagyobb nemzetközi segélyezője, ez világos bizonyítéka az ENSZ fenntartható fejlesztési céljai iránti elkötelezettségünknek” – jelentette ki Neven Mimica nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős uniós biztos, felszólítva a nemzetközi fejlesztés többi szereplőjét, hogy kettőzzék meg erőfeszítéseiket.

MTI/Bajnok Artúr, Brüsszel