Az elektromos háztartási hulladék begyűjtésének felpörgetését célozza a román kormány. A régi háztartási gépek leadásakor utalványt adnának, amelyet új gép vásárlásakor lehet hasznosítani.

A Roncsautóprogram mintájára a háztartási gépekre is hasonló támogatási konstrukció beindítását tervezi a román környezetvédelmi minisztérium – írja a Krónika.

A leadott régi televízió, hűtő vagy mosógép ellenében értékjegyet adnának, amit új háztartási gép vásárlásakor lehet beváltani. A Krónika által megkérdezett szakértők szerint mindenképpen szükség volna ösztönzésre, hogy „áttörjék az érdektelenség falát”, ám nem biztos, hogy hatékony új gép megvásárlásához kötni a programot.

A környezetvédelmi minisztérium hivatalosan még nem közölte a voucher értékét, ám források szerint 150 lejt adnának egy nagyobb háztartási berendezés, például hűtőszekrény vagy mosógép leadása esetén, a kisebbekért, a televízióért vagy főzőlapért 100 lejt.

Az európai uniós vállalások értelmében Romániának évente egy főre 4 kilogramm elektromos háztartási hulladékot kellene újrahasznosítania, jelenleg viszont mindössze 1,25 kilót sikerül.