Jóváhagyta a 2017-es évi költségvetés tervezetét szerdai ülésén a kormány. A dokumentum az ideinél alacsonyabb, 1,29 százalékos GDP arányos hiánycélt tartalmaz.

A Robert Fico kabinetje által most jóváhagyott büdzsé hiánycélja több mint 6 tized százalékponttal alacsonyabb, mint az idei évre tervezett (1,93 százalékos GDP arányos hiány), és sorozatban már a negyedik évi hiánycsökkentő költségvetés – írja a hirek.sk.

A költségvetés, 15,415 milliárd euró bevétellel számol 2017-ben, a kiadási oldalon pedig 17,432 milliárd eurós végösszeg jelenik meg, mindkét összeg jelentősen magasabb az idénre tervezettnél.

A büdzsé sarokszámainak kiszámításánál a pénzügyi tárca a gazdaság 3,5 százalékos jövő évi bővülésével, illetve a foglalkoztatottság 1,5 százalékos növekedésével és a munkanélküliségi arány 8,5 százalékosra csökkenésével számolt.

A jóváhagyott tervezet minden kulcstárcának az ideinél több anyagi forrást juttat. A legnagyobb arányban jövőre az oktatásügyi tárcának nő a költségvetési támogatása, az ideihez képest 16,9 százalékkal 1,43 milliárd euróra emelkedik. Jelentős a védelmi tárca büdzséjének bővülése is, ők jövőre 990 millió euróból gazdálkodhatnak, ez több mint 12 százalékkal magasabb összeg mint a tárca idei kerete.

Ugyancsak több pénzt kap a belügy és a pénzügyminisztérium is, a növekedés éves mértéke mindkét szaktárca esetében megközelíti a tíz százalékot. Viszonylag alacsonyabb arányban nőtt a munka, szociális és családügyi tárca illetve az agrártárca évi büdzséje, előbbi esetében éves szinten 3,31 százalékkal 2,2 milliárd euróra, utóbbi esetében 2,92 százalékkal 1,1 milliárd euróra emelkedett.

Mintegy 120 millió euróval kevesebb pénz jut jövőre az egészségügynek. Tomáš Drucker egészségügyi miniszter elismeri, mint minden ember, ő is egy nagyobb pénzügyi csomagot szeretne a tárcája számára. Ezért is mondogatja, hogy kénytelenek lesznek néhány takarékossági intézkedést hozni.  Összességében 150 millió eurós összeg megtakarításáról lenne szó.

„Főként a speciális orvosi műszerek vásárlásáról és az árképzésről lenne szó. De ott vannak a közbeszerzések, a rádiodiagnosztikai limit vagy a gyógyszerfogyasztás csökkentésének kérdése is” – nyilatkozta a miniszter.