A munkavégzés helyéül Magyarországot megjelölők száma 2,5, a külföldi munkavégzést megjelölőké 11 százalékkal emelkedett 2015-ben az előző évhez képest – derül ki a KSH friss összefoglalójából.

A teljeskörűsített munkaerőfelmérés-adatok (MEF) szerint 111 ezren dolgoznak külföldön, ám a tényleges szám ennél magasabb lehet, mivel a munkahelyre vonatkozó információk csak azokról állnak rendelkezésre, akikről a felkeresett háztartások adatot szolgáltatnak – olvasható a 2015-ös munkaerő-piaci folyamatokat összefoglaló friss kiadványban.

Javultak a mutatók

2015-ben 110 ezer fővel többen minősültek foglalkoztatottnak, mint egy évvel korábban, így éves átlagban számuk 4 millió 210 ezer fölé emelkedett. A 15–64 éves népességre számított foglalkoztatási arány 63,9 százalék volt, 9,0 százalékponttal meghaladta a válság mélypontját jellemző 2010. évi szintet, és a ráta változásának csak mintegy ötöde származott a foglalkoztatási ráta nevezőjét adó 15–64 éves korosztály létszámcsökkenéséből. 

A foglalkoztatottak létszámának növekedését a munkanélküliek létszámcsökkenése kísérte, a 2015. évi 307,8 ezres létszám 35,5 ezer fővel alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A munkanélküliek száma negyedévről negyedévre mérséklődött, a IV. negyedévben már csak 280,7 ezren minősültek munkanélkülinek. A jelenleginél kedvezőbb munkanélküliségi adatokat az utóbbi közel három évtizedben csak a 2000- es évek első néhány évében mértek, viszont akkor az alacsony munkanélküliségi ráta a mostaninál érdemben alacsonyabb foglalkoztatási rátával párosult.

Közfoglalkoztatás

Közfoglalkoztatottként 2015-ben az intézményi munkaügy-statisztika adatai szerint havi átlagban 191,8 ezren, az előző évinél mintegy 10 ezerrel többen kaptak keresetet. A Belügyminisztérium (BM) adatai szerint a közfoglalkoztatottként nyilvántartottak átlagos létszáma 2015-ben 208,1 ezer volt. A közfoglalkoztatás átlagosan 7 hónap időtartamú teljes munkaidős munkát jelent. Az ilyen formában dolgozók 80 százaléka egyszerű, képzettséget nem igénylő munkát végzett. Ugyancsak a BM közlése szerint 2015 során a közfoglalkoztatás mint foglalkoztatáspolitikai program a nyilvántartott álláskeresők 36,2 százalékát érte el, a férfiakat valamivel nagyobb arányban, mint a nőket. Iskolai végzettséget tekintve a programba történő bevonás mértéke az alapfokú végzettséggel, illetve azzal sem rendelkezők körében volt a legmagasabb (40 százalék feletti).