Az amerikai Y-generáció tagjainak 66 százaléka 2020-ra már mindenképpen máshol akar dolgozni – a Deloitte felmérése szerint.

Nem meglepő, hogy az Y-generáció kiegészítő bevételi forrásokat keres mellékállása mellé. Az amerikai felmérések szerint rengeteg teher, leginkább a tandíj nyomja a vállukat, Magyarországon pedig a fizetések átlaga nem olyan magas, amihez ne lehetne még hozzátenni – olvasható a Forbes-hu-n.

Kaytie Zimmerman, a Forbes.com külsős szakértője összegyűjtötte, hogy szerinte miért vállal leggyakrabban másodállást az Y-generáció.

Az Y-generációnál norma, hogy felfedezzék, mit tud adni nekik egy cég, mit tud visszaadni a munkavállalóknak. A napi céljaikért viszont ritkán lelkesednek, nehéz olyan munkahelyet találniuk, ami tényleg egyezik a hivatásukkal. És mivel a felmondás sokszor pénzügyileg nem járható út, másodállást keresnek, ahol viszont megélhetik céljaikat.

Az Y-generációnak a másodállás kiváló lehetőség arra, hogy valamilyen feljövő dologgal foglalkozzanak, vagy a napi munkájukban szükségestől teljesen eltérő készséget fejlesszenek. Így akár nem csak munkahelyet váltanak később, hanem teljes iparágat is.

Az Y-generáció tagjai imádnak utazni. Szeretik felfedezni a világot, a rengeteg információt, ami körülveszi őket. Magyarországon például az Erasmus programmal félévekre el lehet menni vendéghallgatónak más országokba. A probléma akkor kezdődik, amikor elkezdik a kilenctől ötig tartó munkáikat, és szembesülnek vele, hogy viszonylag kevés szabadnap jár egy évben.

Utazni nincs már olyan sok lehetőség, máshogy kell felfedezni a világot. Kaytie Zimmerman szerint erre jó a másodállás, mert azt gond nélkül ott lehet hagyni, és teljesen újba kezdeni.