A következő két évben 1,8 milliárd eurónak megfelelő külföldi beruházás érkezhet Szlovákiába, mely összesen 25 500 munkahelyet teremthet – jelentette ki Peter Pellegrini, a kormány beruházásokért felelős alelnöke.

A legkevésbé fejlett járások részére elfogadott cselekvési terv ellenére sem várható el, hogy annak valamennyi kitűzött célja alig kevesebb, mint egy esztendő alatt megvalósuljon. Néhány intézkedés az elkövetkező három vagy négy évben kerül bevezetésre – figyelmeztetett Peter Pellegrini (a fotón) egy tévés vitaműsorban.

„Már csak idő kérdése, hogy az első konkrét dolgokra szolgáló regionális támogatások az elkövetkező napokban megérkezzenek, a beruházási tervek készen vannak. Csak ebben az esztendőben 24 beruházási terv áll feldolgozás alatt, melyek éppen a 12 legkevésbé fejlett régióba irányulnak, melynek folytán nagyjából 5 500 új munkahely jönne létre” – magyarázta Pellegrini.     

Az ellenzéki Eugen Jurycza, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselője rámutatott arra, hogy 2000-2015 között Szlovákiában a textiliparban vagy a bányászat terén jelentősen csökkent az alkalmazottak száma, míg az IT-szektorban és a kommunikáció terén számottevően emelkedett – írja a hirek.sk.

„Elveszik a pénzt a növekvő ágazatoktól, s ezzel lassítják a növekedést. Amennyiben esélyük lenne a növekedésre, s nem lennének olyan magasak az adóik, akkor – egy rugalmas Munkatörvénykönyv mellet – a leszakadó ágazatokban dolgozóknak is lenne esélyük átmenni a sikeresebbekbe, ahol több és jobban fizető munkahelyeket kapnának” – magyarázta Jurycza.

Pellegrini ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy 60, mintegy 1,8 milliárd euró értékű projekt van feldolgozás alatt. Valamennyi olyan külföldi beruházás, melyek 2017-18-ban érkezik Szlovákiába, s összesen további 25 500 munkahelyet hozhatnak létre.