A mezőgazdasági támogatások rendszerének helyzetét, változásait és a következő támogatási időszak kilátásait elemezték a Szlovákiai Agrárkamara dunaszerdahelyi fórumán.

Gabriela Matečná mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter több célkitűzést is felvázolt, amelyek segíthetnék a szlovák mezőgazdászokat és a szlovák élelmiszerek erőteljesebb megjelenését az üzletekben – írja a hirek.sk.

„Talán már elértük azt a pontot, amikor Szlovákia több élelmiszert importál, mint exportál. A szlovákiai üzletek polcain a hazai termékek aránya csak negyven százalék, és ezen szeretnénk változtatni” – hangsúlyozta.

Sok közgazdász állítja, hogy bármiféle – nem csak élelmiszeripari – termék eladása sikerének több mint hatvan százalékát a jó marketing befolyásolja.

„Jól tudjuk, hogy ez sokat segíthetne a szlovákiai mezőgazdaság helyzetén. Természetesen fontos a mezőgazdasági minisztérium és a kifizető ügynökségekben zajló folyamatok teljes átláthatósága. További prioritásaink közé tartozik olyan kerekasztalok megszervezése, amelyeken megbeszélhetnénk a törvényalkotás folyamatába kerülő törvénytervezeteteket a szakmai közösségekkel, az egyes önkormányzatokkal” – közölte a tárcavezető.

A fórumon kiemelt figyelmet kapott a kelet-és nyugat-európai piacokon tapasztalt élelmiszerminőségbeli különbség, amely ellen a V4-es országok közös fellépést szorgalmaznak. „Magyarország ezen a téren szorosan együtt kíván működni Szlovákiával is” – szögezte le Tóth Katalin, a magyar földművelési minisztérium helyettes államtitkára.

„Most azt látjuk, hogy a V4+4 együttműködés és további tagállamok részéről is megfogalmazódik az az igény, hogy a kettős minőségű termékek eltűnjenek a különböző európai piacokról, illetve ha hasonló néven kerül forgalomba termék, biztosítva legyen az azonos minőség, az azonos tartalmi érték, az azonos ízek” – mondta Tóth Katalin.