2017. március 24. péntek, 11:03
Magyar-Vietnami Üzleti Fórum, MNKH, Oláh Zsanett
Mintegy 100 hazai és vietnámi cég folytatott kétoldalú üzleti tárgyalásokat a Magyar Nemzeti Kereskedőház által csütörtökön, Budapesten megrendezett Magyar-Vietnami Üzleti Fórum keretében.

A rendezvényen elsősorban a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az energetika, az infokommunikáció, a járműipar, a környezetipar, az infrastruktúra-fejlesztés és az egészségipar területén megvalósuló együttműködések kerültek fókuszba.

Az elmúlt években a világgazdaság súlypontja sok szempontból az ázsiai kontinensre, ezen belül is Kelet- és Délkelet-Ázsiába tevődik át, amiben az évi 5–6 százalékos GDP-növekedést produkáló vietnami gazdaság is fontos szerepet játszik. Magyarország ennek megfelelően fontos gazdasági partnerként tekint Vietnamra – hangsúlyozta Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) vezérigazgatója. Az együttműködés az oktatás területén is példaértékű, az elmúlt években több ezer vietnámi diák tanult Magyarországon a Stipendium Hungaricum keretében.

Multiszektorális gazdasági együttműködés

A magyar-vietnami gazdasági kapcsolatok fontos jellemzője, hogy az együttműködési lehetőségek köre széles skálán mozog. A mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az energetika, az infokommunikáció, a járműipar, a környezetipar, az egészségipar és az infrastruktúra-fejlesztés is üzleti lehetőségeket nyithat meg a két ország vállalkozásai előtt – mondta el Oláh Zsanett.

Magyar vállalkozások révén, illetve magyar közreműködéssel az elmúlt években több projekt is megvalósult Vietnamban:

  • magyar vállalkozások végzik a vietnami népesség-nyilvántartás elektronikus rendszerének kialakítását;
  • magyar technológia és mérnöki szakértelem felhasználásával, 12 millió dollár értékben készült el Közép-Vietnámban egy felszíni vízkivételi és víztisztító műtárgy 2015-ben;
  • magyar cégek közreműködésével egy 500 férőhelyes kórház épülhet Vietnámban, amelyhez kapcsolódóan oktatási központot is létesítenek.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház szerepe

Az MNKH, amelynek kereskedelmi képviselete 2014 óta működik Ho Si Minh-ben, 2015-ben kötött együttműködési megállapodást a Vietnami Kereskedelemfejlesztési Ügynökséggel (Vietrade). A kereskedőház irodái többek között piaci információk biztosításával, a magyar vállalkozások aktív kiajánlásával, illetve exportpartnerek és üzleti lehetőségek közvetítésével segítik elő a magyar vállalkozások exporttevékenységének bővülését. A megnövekedett igények kiszolgálására hamarosan megnyílik a második képviselet is, ami újabb lendületet adhat a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősödésének.

Most válik intenzívvé a 64 éves kapcsolat

Magyarország 64 éve ápol diplomáciai kapcsolatokat Vietnammal, ezek azonban most válnak igazán intenzívvé – mondta el a fórumon Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára. A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségébe (ASEAN – Association of Southeast Asian Nations) tartozó országok között Vietnam Magyarország 4. legfontosabb export- és 5. legfontosabb importpartnere. A kétoldalú áruforgalom 2016-ban mintegy 40 százalékkal 200,3 millió dollárra emelkedett, a magyar export 13,2 százalékkal 76,1 millió dollárra bővült. 2017 elején a két ország képviselői egy 440 millió euró értékű pénzügyi együttműködési keretprogram kialakításáról szóló keret-megállapodást írtak alá. A magyar-vietnami gazdasági vegyes bizottság pénteki ülésén további szerződéseket írnak alá az élelmiszerbiztonság és agrártudományok területén.

Szabadkereskedelmi megállapodás

Jelenleg is folyik az Európai Unió és Vietnam közötti, 2012-ben indult kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás szövegének jogi felülvizsgálata, ami a tervek szerint 2017 áprilisában zárul le. A várhatóan 2018-ban hatályba lépő megállapodás a Vietnam számára fontos export termékek – textil, lábbeli, élelmiszer stb. –, illetve bizonyos szolgáltatások vonatkozásában ösztönözheti a vietnami vállalati jelenlét kiépítését az EU országokban. 

A Vállalkozás rovat támogatója: STARJOBS Magyarország Kft.

Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja