Magyarországon öt beavatkozást támogat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a lombikbébiprogramban – mondta a Semmelweis Egyetem osztályvezető főorvosa.

A magyarországi támogatás világviszonylatban jelentősnek számít, mivel a legtöbb országban csak 3-4 kezelést finanszíroz az állam – mondta Urbancsek János, a Semmelweis Egyetem osztályvezető főorvosa hétfőn az M1 csatornán.

Urbancsek Jánost azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a tervek szerint a kormány az eddiginél kétszernagyobb támogatást adhat a programra. Így többen vehetnének részt államilag támogatott meddőségi kezelésben, valamint az egyes kezelésekhez adott támogatás is nőhet – mondta a főorvos.

A szervezeten kívüli megtermékenyítéseket ezután is öt alkalommal támogatja majd az OEP, a szükséges gyógyszerek támogatottsága azonban az eddigi 70 százalékról 90 százalékra nőhet. Ez azért nagy segítség, mert ezeknek a készítményeknek az ára a 100-200 ezer forintot is elérheti.

Magyarországon – hasonlóan a fejlett nyugati országokhoz – körülbelül 20 százalékos a meddőség aránya a társadalomban, azaz 150-200 ezer párt érint a probléma, de a szervezeten kívüli megtermékenyítéssel már csaknem minden párnak lehet gyereke – mondta Urbancsek János. (MTI)