A budapesti Liszt Ferenc repülőtéren olyan pénzváltó szolgálja ki az utasokat, amelyiknél az aktuális piaci árfolyamoktól több mint 20 százalékkal eltérített árfolyamok vannak.

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs vezetője szerint a reptéren pénzváltási szolgáltatást végző, Interchange márkanév alatt szolgáltató Magyar Pénzváltó Kft.-vel 2022-ig szóló hosszú távú szerződést kötöttek – írja a Világgazdaság.

Hat havonta átnézik a hasonló nagy forgalmú reptereken (Prága, Bécs, Varsó) működő pénzváltók árazási politikáját. Hardy szerint az ügyfelek láthatóan elfogadják a felkínált árfolyamot, hiszen 2017-ben eddig 10 százalékkal nőtt az Interchange reptéri forgalma.

A világszerte 17 reptéren is szolgáltatást végző Interchange az MKB Bank, illetve a Pátria Takarékszövetkezet közvetítőjeként végzi Magyarországon a pénzváltási tevékenységet – tájékoztatta a lapot Gattyán Balázs üzemeltetési vezető.

A magasabb árfolyamrést a szakember a nemzetközi repterek üzemeltetői által szabott feltételekkel – elvárt nyelvtudás, gyors ügyfélki­szolgálás, dupla műszakok – magyarázza.

Gattyán szerint a reptéri pénzváltás abból a szempontból sem hasonlítható össze a belvárosival, hogy leginkább vételi tranzakciók zajlanak, ezért sokkal gyakoribb a bankba történő pénzszállítás, illetve az onnan történő forintkiszállítás.

A szakember szerint a beérkező ügyfélpanaszok száma az elmúlt években évi 15 alatt volt.