2017. október 9. hétfő, 14:01
innováció, k+f, agrárium, mezőgazdaság, gluténmentes, sütőipar
Gluténmentes sütőipari alapkeverékeket előállító üzem kifejlesztésére 1,13 milliárd forintot fordít a GOF Hungary Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló Kft. Nyíregyházán.

A GOF Hungary közleménye szerint a cég ehhez a Széchenyi 2020 program keretében 627 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A kutatási projektben gluténmentes pékáru előállítására alkalmas lisztkeverékeket és a gyártáshoz szükséges malomipari technológiákat fejlesztik ki, valamint kialakítják a gluténmentesség igazolásához és dokumentálásához szükséges rendszert is.

A GOF Hungary konzorciumi partnerével, a KOR-AN 98 Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel azt is vizsgálni fogja, hogy mely gluténmentes növények termeszthetőek ipari mértékben, a kutatási eredményeket felhasználva egy ipari méretű, gluténmentes sütőipari alapkeverékeket előállító üzem kifejlesztése valósul meg - olvasható a közleményben.

A GOF Hungary termelői értékesítő szervezetként 44 tulajdonos-taggal jött létre 2004-ben, fő tevékenysége a vetőmagok és műtrágyák beszerzése mellett a megtermelt termények értékesítése. Honlapjuk szerint a társaság Magyarország harmadik legnagyobb repce exportőre évi 15-20 ezer tonna repce kivitellel, a napraforgó értékesítése meghaladja az évi 20 ezer tonnát.

A nyilvános cégadatok szerint a társaság 2016-ban átlagosan 50 munkavállalót foglalkoztatott, nettó árbevétele a 2015-ös 5 milliárd 38 millió forintról tavaly 5,8 milliárd forintra nőtt. Adózott eredménye két évvel ezelőtt 12 millió forint, 2016-ban pedig 13,6 millió forint volt. A rizst kivéve gabonafélékkel, hüvelyes növényekkel és olajos magvak termesztésével foglalkozó KOR-AN 98 Kft. nettó árbevétele 2015-ben 555 millió, 2016-ban 671 millió forint volt, adózott eredménye a tavalyelőtti 1,8 millió forintról 19,4 millió forintra nőtt 2016-ban. (MTI)


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja