Szerdán plenáris ülés lesz Brüsszelben. A képviselők vitáznak a külső határok ellenőrzését végző Frontex ügynökséget érintő javaslatról és a fenntartható gazdasághoz szükséges lépésekről. A szakbizottságok ülésein napirenden lesz az utasadat-nyilvántartás és a menekültválság kezelése is.

A képviselők a körkörös gazdaságra vonatkozó javaslatról vitáznak, amely a termékek cseréje helyett az újrahasznosításukat ösztönözné. A megbeszélésen Frans Timmermans és Jyrki Katainen, az Európai Bizottság alelnökei ismertetik a bizottság fenntartható gazdaságra vonatkozó javaslatait.

A plenáris ülésen napirenden lesz a jelentés, amelyben a képviselők arra kérik a Frontex ügynökséget, hogy állítson fel egy panasztételi mechanizmust, amelyet az alapjogok megsértése esetén lehet alkalmazni.

Terrorizmus

Az állampolgári jogi szakbizottság a párizsi terrortámadás következményeiről és az Unió terrorizmus elleni stratégiájáról vitázik Gilles de Kerchove, az EU terrorizmus elleni koordinátorának részvételével kedden.

A képviselők az állampolgári jogi szakbizottságban hétfőn a magánadatok védelmének szabályairól vitáznak, valamint megvitatják, hogyan segítheti az utasadat-nyilvántartási rendszer a terrorizmus elleni harcot. A parlament célja, hogy 2015 végéig megegyezésre jusson e tekintetben a Tanáccsal.

Az állampolgári szakbizottság hétfőn szavaz arról a megállapodásról, amely nagyobb hatáskört adna az Europolnak a fenyegetésekkel szembeni fellépésre, de egyben szigorúbban ellenőrizné is a munkáját.

Migráció

A menekültek áttelepítésére vonatkozó állandó mechanizmusról és a biztonságosnak nyilvánított országok listájáról vitázik az állampolgári jogi szakbizottság kedden a bizottság, a tanács, az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal és az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége képviselőivel.

Az Európai Parlament elnöke Hollandiában

Martin Schulz és a frakciók vezetői Hágába látogatnak, hogy a holland kormány tagjaival egyeztessenek a 2016 januárjában kezdődő holland elnökség prioritásairól.

Klímacsúcs

Vasárnap megkezdődött a párizsi klímakonferencia (COP21). A tárgyalásokhoz december 8. és 12. között az EP 15 fős delegációja is csatlakozik, amely igyekszik minél több ország támogatását megnyerni a Bizottság álláspontjához.