Nehezebb lesz uniós polgároknak svájci bankszámlákon vagyonokat elrejteni az adóhatóságtól egy megállapodásnak köszönhetően, amelyről kedden fogadta el álláspontját az Európai Parlament. Az Unió és Svájc 2018-tól automatikusan megosztja egymással az egymás állampolgárainak bankszámláira vonatkozó információt.

„Amikor valaki adót csal, iskoláktól vagy az egészségügytől veszi el a pénzt. A banktitok felszámolása az első lépés az adócsalás elleni és a méltányos adózás melletti küzdelemben” – fogalmazott a témáért felelős dán szocialista képviselő, Jeppe Kofod kedden a plenáris ülésen.

Az Európai Unió és Svájc 2015 májusában állapodott meg az adócsalás és adóelkerülés elleni fellépésről. Ennek jegyében nem pusztán a jövedelmekre, például kamatra vagy osztalékra, hanem a számlaegyenlegre és a pénzügyi eszközök eladásából származó bevételre vonatkozó információt is megosztják majd egymással.

A megállapodás értelmében Svájc szigorítja szabályait, így azok megfelelnek az Európai Unióban 2014 márciusa óta érvényben lévő szabályzásnak. A megállapodás a pénzügyi számlainformációk automatikus cseréjére vonatkozó OECD szabvánnyal is összhangban van.

A tagállami és svájci adóhatóságok ezentúl

  • egyértelműen beazonosíthatják az érintett adófizetőt,
  • határokon átnyúlva is behajthatják adószabályaikat,
  • felmérhetik az adóelkerülés valószínűségét, és
  • elkerülhetik a felesleges további vizsgálatokat.

Az uniónak és Svájcnak véglegesítenie kell a megállapodást ahhoz, hogy az 2017. január elsején hatályba léphessen. A tagállamoknak a következő év során kell ratifikálniuk a megállapodást, amelyet a svájci parlamentnek is ratifikálnia kell. A parlamentnek véleményalkotási joga van az eljárásban.