Az MNB 20 millió forint bírságot szabott ki a CIG Pannónia Biztosítóra, mert a társaság nem kért engedélyt a számára Olaszországban vezérügynöki tevékenységet végző cég részére.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból célvizsgálatot folytatott le a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-nél, annak Olaszországban nyújtott határon átnyúló tevékenysége, illetve – ezzel összefüggésben – a vele együttműködő biztosításközvetítői és kiszervezett tevékenységet végző budapesti székhelyű társaság működése kapcsán – derül ki a jegybank közleményéből.

Az MNB megállapította, hogy a CIG Pannónia Biztosító jogsértő módon nem tette meg a szükséges bejelentést az adott társaságról annak biztosításközvetítői felügyeleti nyilvántartásba vételére, s nem szerepeltette azt saját közvetítői belső nyilvántartásában sem. A társaságot a biztosító a jegybank előzetes engedélye nélkül bízta meg vezérügynöki teendők ellátásával is. Mindezeken túl az MNB célvizsgálata az ügymenet kiszervezésével összefüggésben bejelentési késedelmet, valamint belső szabályozási hiányosságokat, pontatlanságot is megállapított.

Az MNB a feltárt hiányosságok miatt figyelmeztette a biztosítót az azokkal kapcsolatos jogszabályok betartására, kötelezte a jogszabályszerű működésre, s 20 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki. A bírságösszeg megállapításánál súlyosító körülménynek számított, hogy a CIG Pannónia egy, jelentős üzletviteli jogkörrel megbízott biztosításközvetítő kapcsán mulasztotta el a bejelentési és engedélyeztetési kötelezettségét.

A megbízott biztosításközvetítők felügyeleti regiszterben történő bejelentése egyebekben is olyan alapvető feltétel, melynek elmulasztása kiemelten súlyos jogszabálysértésnek minősül a biztosítási piac átlátható és biztonságos működésének követelménye szempontjából. Enyhítő körülménynek számított, hogy a CIG Pannóniának az érintett társasággal való jogviszonya részben megfelelt a kiszervezési közjogi szabályrendszerének.