Az erdők fontos szerepet töltenek be a biodiverzitásban, számottevő megújulóenergia-források, emellett az üvegházhatású gázok mennyiségét is csökkentik – olvasható az erdők nemzetközi világnapja (március 21.) alkalmából megjelent Eurostat-közleményben.

Az erdők teszik ki az Európai Unió szárazföldi területének körülbelül 43 százalékát (182 millió hektár). Az erdők (és más fás területek) területe hét tagállamban haladja meg az ország szárazföldi területének felét: Finnországban, Svédországban, Szlovéniában, Észtországban, Lettországban, Spanyolországban, Portugáliában és Görögországban.

Az erdők területe Svédországban a legnagyobb (30,5 millió hektár), majd Spanyolország (27,6 százalék) és Finnország (23 millió hektár) következik. Magyarországon (2015-ös adat) az erdők összterülete 2,2 millió hektár, ami az ország tavak és folyók nélküli területének 24,4 százaléka.

Az erdők amellett, hogy fontos szerepet töltenek be a biodiverzitásban és számottevő megújulóenergia-források, az üvegházhatású gázok mennyiségét is csökkentik – hangsúlyozzák az Eurostat szakértői.

2014-ben az unió erdei 433 millió tonna szén-dioxid-egyenértéknek megfelelő kibocsátást „nyeltek el”, ami a teljes kibocsátás (4420 millió tonna) közel 10 százaléka. 1990-ben az abszorbeált mennyiség 390 millió tonna volt, az akkori kibocsátás kevesebb mint 7 százaléka.

Az erdők ebben a tekintetben Svédországban a „leghatékonyabbak”: az országban kibocsátott üvegházhatású gáz 82 százalékát „elnyelik”. Az éllovast Litvánia 50,4 százalékkal, Finnország 45,4 százalékkal, Szlovénia 44,5 százalékkal követi. 17 tagállamban ez a mutató kisebb mint 10 százalék, ebben a mezőnyben találjuk Magyarországot is.