Rekordot döntött az ország villamosenergia-szükséglete december 6-án, a rendszer terhelése elérte a 6843 megawattot (MW) a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. hitelesített adatai alapján.

Az előrejelzések alapján prognosztizálható volt, hogy megdől az eddigi, 6825 MW-os rendszerterhelési történelmi rekord, melyet idén március 2-án és november 29-én mért a MAVIR. Az 1955 óta rendelkezésre álló adatok alapján ennél magasabb negyedórás átlag csúcsértékre még nem volt példa. Egy átlagos téli hétköznapon a csúcsidei rendszerterhelés általában 6000-6600 MW között változik.

A téli felkészüléskor – különösen a tavalyi rendkívüli hideg tapasztalatai alapján – a MAVIR a villamosenergia-rendszer többi szereplőjével együtt már korábban megtette a szükséges lépéseket nem csupán a hideg, hanem más szélsőséges időjárási viszonyok kezelésére is.

A szükséges kínálat rendelkezésre áll – mondta a közleményben Tihanyi Zoltán, a MAVIR rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettese. A piaci szereplők a fogyasztói igényeknek megfelelően szerzik be a villamos energiát hazai forrásból és importból. A rendszerirányító a határkeresztező átviteli hálózati kapacitásokat biztosítja, amelyek összességében fedezik az igényeket. Ezen kívül feladatuk a piaci menetrendektől eltérő fogyasztás vagy termelés esetén a különbözet kiegyenlítése, amihez MAVIR rendelkezik az előírt szükséges tartalék mennyiséggel – emelte ki a vezérigazgató-helyettes.

(Forrás: MTI)