A Krím Oroszországhoz csatolásának második évfordulójára öt európai országban és az Egyesült Államokban végeztek közvélemény-kutatást a félsziget hova tartozásáról.

A Populus közvélemény-kutató cég az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Hollandiában tette fel a kérdést (Ön szerint a Krím Oroszországhoz tartozik?), míg az Ifop Franciaországban, Németországban és Olaszországban. Összesen 6093-an válaszoltak.

A legtöbb igen Olaszországban (39 százalék) és Németorszzágban (37 százalék hangzott el). A britek 33, a hollandok 32 százaléka tartotta úgy, hogy a Krím igenis Oroszországhoz tartozik. A franciák és az amerikaiak már sokkal bizonytalanabbak voltak, 26-26 százalékuk válaszolt igennel. Az Egyesült Államokban kimagaslóan magas (42 százalék) volt azoknak az aránya, akik nem tudták eldönteni, hogy mi a helyes válasz.

Eközben Szergej Akszjonov, a Krím kormányfője az egyik ünnepi megemlékezésen azt mondta, hogy a félsziget gazdasági fejlesztése a megadott ütemben folyik. A célkitűzés szerint a 2016-os év arról szól majd, hogy elsősorban továbbra is Oroszországban népszerűsítsék a Krímet, egyre több turistát csalogassanak oda. Ehhez megtalálták a szlogent: Az udvarias Krím, amellyel a „mosolygós vendéglátókra” kívánnak utalni.

A Krím 2014 márciusában került népszavazással Oroszországhoz, Ukrajna azóta folyamatosan tiltakozik a terület bekebelezése ellen.