2016. február 5. péntek, 11:00
áramfogyasztás, import, MVM
Tavaly tovább nőtt a hazai áram¬igény, amit részben a belföldi termelés, részben pedig az import bővítésével sikerült fedezni.

Kismértékben csökkent 2014-ről 2015-re a hazai villamosenergia-felhasználásban az importált áram aránya – derül ki a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító adataiból. Növekedett a hazai igény, amellyel a belföldi termelés csaknem lépést tartott, de emelkedett az import mennyisége is – írja a Magyar Idők.

A külföldről beszerzett áram aránya az összes felhasználáson belül 31,28 százalék volt, ami 0,16 százalékkal kevesebb, mint 2014-ben. A hazai bruttó villamosenergia-felhasználás 42,58 ezer gigawattóráról 43,74-re növekedett.

Bár a belföldi áramtermelésről egyelőre nem állnak rendelkezésre végleges adatok 2015-re vonatkozóan, azt már látni a novemberig összesített számokból, hogy az előző év azonos időszakához képest 0,8 gigawattórával többet termeltek a hazai létesítmények.

Ezen a télen már nem valószínű, hogy rekordot dönt a hazai villamosenergia-fogyasztás. Az elmúlt 15 év rendszerterhelési csúcsait szemléltető statisztika alapján kilenc alkalommal decemberben, három évben novemberben és két évben januárban volt a legmagasabb a téli áramfogyasztás.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja