Az Uber szolgáltatásai gyakran nem felelnek meg a magyar jogszabályoknak – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

A taxisoknak – az Uber-sofőrökkel szemben – szigorú tárgyi és személyi feltételeknek kell megfelelniük – mondta Fónagy János az M1 csütörtöki adásában. Egy taxisnak például pályaalkalmassági vizsgát kell tennie, gyakran kell orvosi felülvizsgálatra mennie, gépkocsijának meg kell felelnie a szigorú vizsgaelőírásoknak, és a jármű nem lehet 10 évesnél idősebb. Hangsúlyozta azt is, hogy az Uber-sofőrök nem rendelkeznek az utasra vonatkozó élet- és vagyonbiztosítással sem.

Fónagy János beszámolt arról, hogy a taxisokkal jövő héten szerdán újra egyeztetnek. Olyan átfogó megoldást kell találni, amely az utazó közönség számára népszerű módszereket átveszi, ugyanakkor a magyar érdekeket, a magyar jogszabályokat és a magyar utasok biztonságát súlyosan sértő tevékenységet megakadályozza. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nagy kockázatot vállalnak azok, akik az Uber rendszerében fuvaroznak, mert a szabálysértő Uber-sofőrökre a rendőrség és az adóhivatal is bírságot szabhat ki.