2018. október 2. kedd, 14:49
​Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, a magyar pékek országos átlagban veszteséggel adják el a fehér és félbarna kenyeret, valamint a vizes zsömlét, mert a sütőipar áron alul értékesíti ezeket a termékeket.

A piacon uralkodó 2017-es állapotokról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara finanszírozásával készített jelentést a pékszövetség, ebből pedig kiderült, hogy a fehér kenyéren 6 forintot, a félbarna kenyéren 23 forintot veszítettek darabonként a pékek az átvételi árakat és az önköltséget figyelembe véve, miközben a vizes zsemlét a nyereséget nem tartalmazó önköltségi ár közelében tudták csak értékesíteni tavaly, a helyzet pedig csak tovább romlott az idén - jegyezte meg Septe József.

A fehér kenyér teljes önköltsége az elemzés szerint 181,11 forint, míg a pékárut előállítók átlagosan 175,08 forintért tudták értékesíteni azt az elmúlt évben, a félbarna kenyérnél ezek az értékek 184 forint és 160,51 forint, míg a vizes zsömlénél kilogrammonként 251,95 és 251,32 forint voltak.

A Magyar Pékszövetség elnöke szerint a vállalkozások nincsenek abban a helyzetben, hogy a megnövekedett költségeiket érvényesítsék, ugyanis a multinacionális láncok nem fogadják el azokat. Emiatt a pékek más termékeken próbálnak hasznot realizálni, ami vagy sikerül, vagy nem.

Septe József szerint, ez a jelenség annyira leszorítja a szakágazat jövedelmezőségét, hogy nemcsak a versenyképesség alakulásáról, de a túlélésről sem mondhatunk biztosat, ráadásul a pékek már nem tudják finanszírozni a veszteséget, ami azt eredményezheti, hogy az országban helyenként akár ellátási gondok is keletkezhetnek.

A helyzet régóta rossz, évente rengeteg pékségnek kell bezárnia finanszírozási nehézségek miatt, ám eddig nem készült olyan független kutatás, aminek segítségével a számok nyelvén is rá tudtak világítani a negatív tendenciákra.

Győrffy Balázs, a pékszövetséggel együttműködő Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hangsúlyozta, hogy a fennálló helyzet kivizsgálása és az elítélendő piaci magatartása megváltoztatása kiemelt fontosságú, hiszen a sütőipar közel 20 ezer főt foglalkoztat Magyarországon, ráaádsul alapvető élelmiszereket termelő szakágazat, amelynek fennmaradása így nemzetbiztonsági kérdés is.

"A szakágazat jövője szempontjából kulcsfontosságú, hogy a sütőipari vállalkozások az átadási árakban érvényesíteni tudják a reális költségeiket, ennélfogva a NAK a pékszövetséggel együttműködve a jövőben is támogatja és képviselni fogja a sütőipar helyzetének helyreállítását célzó törekvéseket" - mondta Győrffy Balázs az MTI-nek.

A Vállalkozás rovat támogatója: STARJOBS Magyarország Kft.

Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás


A szerkesztő ajánlja