Letették a Mol-csoport új székházának alapkövét kedden Budapesten. A Kopaszi-gáton épülő, 120 méter magas, 28 emeletes Mol Campus várhatóan 2021-re készül el és Budapest legmagasabb épülete lesz.

Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója az alapkőletétel előtt elmondta, hogy a Mol a fenntarthatóságot szem előtt tartó energetikai cég, ezért a saját beruházásában épülő új irodaház is innovatív épület lesz, Magyarországon eddig még nem látott megoldásokkal, technológiai újdonságokkal. A vállalat 2030-as stratégiájával összhangban döntött úgy, hogy megépít egy új, a dolgozókat középpontba állító székházat.

Az alapkőletételnél jelen volt Tarlós István, Budapest főpolgármestere, aki elmondta, az új épület a főváros világörökségi zónájától jelentős távolságban helyezkedik majd el. Hozzátette, hogy mértékadó építészek szerint a magasházak jelek, amelyekre szükség van egy nagyvárosban. Úgy fogalmazott: az épület körüli viták legalább annyira politikai, mint szakmai indíttatásúak.

A 86 ezer négyzetméteresre tervezett Mol Campusban 2500 munkaállomást alakítanak ki, megépítése után lehetőség nyílik arra, hogy a főváros öt kerületében több épületben dolgozó munkatársak egy épületben kapjanak helyet. Hernádi Zsolt különösen fontosnak nevezte, hogy az új székházban a lehető legtöbb teret megnyitják a nyilvánosság előtt, egyebek mellett a kilátóteraszt is, de arról egyelőre nem született döntés, hogy kell-e majd belépődíjat fizetni a kilátóterasz látogatóinak.

A vezérigazgató elmondta, a vállalat 2021-ig 800 milliárd forintot fog beruházni Magyarországon, ebben benne van a Mol Campus is, de hogy az új székház mennyibe kerül, azt nem árult el. A kivitelezésre a tervek szerint novemberben írják ki az első tendert, de Hernádi Zsolt azt is jelezte, a Mol saját forrásból, állami támogatás nélkül építi meg az új székházat.

A Mol Campus korábban heves vitákat váltott ki a budapestiek körében, ugyanakkor mértékadó felfogások szerint megfelel a 21. századi követelményeknek, a tervek az energiatakarékossági, környezettudatossági és fenntarthatósági szempontokat magas szinten képviselik – emelte ki Tarlós István főpolgármester, aki hozzátette, vizsgálják a beruházás forgalmi hatásait, a fővárosi önkormányzat pedig biztosítani fogja, hogy tömegközlekedéssel és egyéni közlekedéssel lebonyolítható legyen majd a Kopaszi-gátra irányuló forgalom.

A Mol egy berlini székhelyű belsőépítész céget, a KINZO-t bízta meg a Mol Campus irodatereinek tervezésével. A KINZO korábban olyan irodaépületek belsőépítészeti terveit készítette el, mint a bécsi Erste Campus, a németországi Herzogenaurach-ban található Adidas székház, valamint a berlini SoundCloud irodaháza. A KINZO helyi partnere a Minusplus. A Mol Campus terveit a londoni építészcég, a Foster + Partners készítette, az épület tervének kidolgozásában az építésziroda magyarországi partnere a FintaStúdió.

(Fotó: MTI/Illyés Tibor)