Komoly mértékben nőtt a lízingfinanszírozás vonzereje a kis- és középvállalkozások számára, ami jól látszik a növekvő kihelyezéseken. A növekedési hitelprogram (NHP) nyomán kedvező az árazás – írja a Világgazdaság.

Ismét felfedezték a lízing előnyeit a hazai kis- és középvállalkozások, ami leginkább a kedvező finanszírozási feltételeknek és árazásnak köszönhető – derül ki a Magyar Lízingszövetség adataiból. A teljes lízingpiac 22,1 százalékkal növekedett a 2015 júniusáig tartó egy év alatt, amelyben kulcsszerep jutott a kkv-k finanszírozásának – olvasható a Világgazdaságban.

Az idei első fél évben finanszírozott ügyleteken belül 26 százalékot tett ki az NHP-s szerződések aránya, ezen belül a gépfinanszírozásnál 56, a teherautóknál és a buszoknál 19, a flotta- és autóüzletágban pedig 14 százalékot.

A lízingszövetség szerint a kkv-k által kedvelt üzletágaknál kivétel nélkül nagyon impozáns növekedést sikerült produkálni: a flotta területén például a finanszírozott összeg 40 milliárd forintot tett ki hat hónap alatt, ami 25 százalékos növekedést jelent éves szinten, a termelőeszközöknél pedig a finanszírozott összeg 24,2 százalékkal, 123 milliárd forintra nőtt.

A személyautók, kisteherautók és motorkerékpárok piacán a finanszírozott összeg 21 százalékkal, 63 milliárd forintra emelkedett.