A szorosan az idegenforgalomhoz kapcsolódó ágazatokban alkalmazottak körében a nők és a 25 évnél fiatalabbak aránya egyaránt nagyobb, mint a nem pénzügyi szektorok átlagában – derül ki az Eurostat jelentéséből.

Az Európai Unióban az idegenforgalomhoz kötődő ágazatokban valamivel több mint 12 millióan dolgoztak 2013-ban, ez a nem pénzügyi szektorban foglalkoztatottak 9 százalékát jelenti – tájékoztatott hétfőn az Eurostat.

A teljes mértékben az idegenforgalmon alapuló három terület – szálláshely-szolgáltatás, utazási irodák, légiközlekedés – 3,3 millió főt foglalkoztatott. Ezekben az ágazatokban nagyobb arányú a részmunkaidős foglalkoztatás, mint a nem pénzügyi ágazatokban átlagosan (24 vs. 17 százalék), és kevesebb az állandó állás (a határozott idejű szerződések aránya 21 vs. 14 százalék). A szorosan az idegenforgalomhoz kötődő szektorokban a fenteken túl nagyobb arányban dolgoznak nők (58 vs. 36 százalék) és fiatalok (a 15–24 évesek aránya 13 százalék, míg a nem pénzügyi szektorokban átlagosan 9 százalék).

A nők adják a három „alap” turisztikai ágazatban foglalkoztatottak legalább kétharmadát Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Szlovákiában és Észtországban. Az idegenforgalmi foglalkoztatottak körében a férfiak csupán három tagállamban – Luxemburgban, Máltán és Belgiumban – vannak túlsúlyban.

Magyarországon a szóban forgó három ágazatban dolgozók 61 százaléka nő, míg a nem pénzügyi szektorokban az arányuk átlagosan 38 százalék.

A 25 évnél fiatalabbak aránya az idegenforgalomban dolgozók között Dániában (24 százalék), Máltán (21 százalék), Hollandiában és az Egyesült Királyságban (20 százalék) a legmagasabb. Magyarországon a fiatalok aránya 12 százalék, míg a nem pénzügyi szektorokban ez a korcsoport a foglalkoztatottak 7 százalékát adja.