Akár már a tízezer főt is elérheti a Magyarországon dolgozó, harmadik országból érkezett vendégmunkások száma, azonban sokuk egyik napról a másikra már az Európai Unió más tagállamában próbál szerencsét.

Döcögősen indult a harmadik országból, elsősorban Ukrajnából érkező vendégmunkások hazai foglalkoztatása – írja a Magyar Idők.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség (VSZSZ) alelnöke a lapnak elmondta: a kormány első lépcsőben lerövidítette a munkavállalási engedélyek kiadásának hatósági ügyintézését tavaly, ezt követően júliustól bizonyos szakmáknál el is törölte az engedélykötelezettséget.

A szakszervezet informá­ciói szerint ma nagyjából tízezer fő lehet a harmadik országokból, elsősorban Ukrajnából érkező dolgozók száma, leginkább a feldolgozóipar, a raktározás, valamint az építőipar területén.

Több olyan eset is előfordult az elmúlt időszakban, hogy az engedély kiállítását, majd a munka felvételét követően az ideérkezett munkavállalók továbbmentek valamelyik nyugat-európai országba.

Ez a lehetőség törvényes, ugyanis az itthon kiállított engedély az egész unió területére érvényes, a lelépett munkavállalók száma meghaladhatja a több ezer főt.

Szintén elterjedt jelenség, hogy nincs rendben a dolgozók papírja a szakmájukról. Ukrajnában ugyanis kisebb ügyeskedéssel bármilyen iratot meg lehet szerezni.