„Ha az uniós tagállamok kiirtanak egy erdőrészt, akkor kötelességük legyen újat telepíteni helyette”

Erdők az EU-ban

Az unió erdői 182 millió hektáron terülnek el. Az EU területének 43 százalékát borítják, viszont jelentős eltérések vannak a tagállamok tekintetében: hat ország (Finnország, Franciaország, Lengyelország, Németország, Spanyolország és Svédország) mondhatja magáénak az európai erdőterületek kétharmadát, így az erdők jelentősége nemzeti szinten eltérő.

Miért fontos az erdők védelme?

Erdeink hozzájárulnak a talaj erózióval szembeni védelméhez, bekapcsolódnak a víz körforgásába, számos faj élőhelyéül szolgálnak, és szabályozzák a helyi éghajlatot, főként a párolgás révén. Emellett a globális éghajlatot is szabályozzák, hiszen a szén-dioxid elraktározásával segítik a klímaváltozás elleni harcot.

Az erdők az üvegházhatású gázok 10,9 százalékát semlegesítik egy évben az EU-ban (2014-es adat).

Az EP kötelezné a tagállamokat az erdők védelmére

A tagállamok a földhasználattal és az erdeik irtásával, fakitermeléssel is termelnek szén-dioxidot. A parlament mostani javaslata ennek a mértékén csökkentene. Többek között azt mondja, hogy ha az uniós tagállamok kiirtanak egy erdőrészt, akkor kötelességük legyen újat telepíteni helyette, vagy kompenzálják ezt a meglévő erdeik, termőföldeik és füves területeik fenntartható kezelésével.

A javaslat hozzájárul, hogy az EU tartsa a párizsi klímaegyezményben foglalt vállalásait.

Mit tesz az EU a klímaváltozás megfékezéséért?

Az EU, amely a harmadik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó a világon, azt az ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra 40 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátást az 1990-es adatokhoz képest.

Ehhez segíti hozzá a kibocsátás-kereskedelmi rendszerének (ETS) reformja, és az ETS által le nem fedett ágazatokra vonatkozó közös kötelezettségvállalási rendelet (angolul Effort Sharing Regulation – ESR). Valamint ezt segíti a mostani, az erőirtással foglalkozó javaslat is. Utóbbiról július 11-én szavazott a környezetvédelmi szakbizottság, plenáris vitát és szavazást várhatóan szeptemberben tartanak róla.