A pályázói igényekre reagálva várhatóan ismét emelik a kis- és középvállalkozások (kkv) versenyképességének növelését célzó hitelprogram keretét.

A bővítést a felfokozott pályázói érdeklődés indokolja; az eredeti keret 40 milliárd forint volt, ezt később 70 milliárdra emelték, a magyar cégek részéről viszont 144 milliárd forint értékben érkezett igény – írja a Világgazdaság a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztatására hivatkozva. A Magyar Fejlesztési Bank hálózatán keresztül igénybe vehető, 5-15 éves futamidejű kölcsön azért is keresett, mert amellett, hogy kamatmentes, kezelési költséget, rendelkezésre tartási jutalékot, előtörlesztési és szerződésmódosítási díjat sem számítanak fel.

Alapesetben 600 millió forint a hitelösszeg felső határa, kezdő vállalkozások esetében 150 millió. Jelenleg ideiglenesen szüneteltetik a programot. Az NGM sajtóosztályának tájékoztatása szerint „a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon (GINOP) belül a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését célzó hitelprogramban intézményrendszeri vizsgálat alatt áll a többletforrás biztosításának lehetősége”.

A versenyszférában nullás hitelként ismert felhívás célja az életképes, jövedelemtermelő beruházások támogatása. A munkahelyi képzéseket támogató pályázatokkal kapcsolatban szintén sokan érdeklődtek az NGM tájékoztatása szerint, ezért a kérelmek beadásának kezdetét elhalasztották a felhívások felülvizsgálatáig és pontosításáig. (MTI)