Még az idén 100-100 elektromos töltőt telepítenek Budapesten, a megyeszékhelyeken és a népszerű üdülőhelyeken; elfogadják az átfogó e-mobilitási törvényt, valamint átjárhatóvá teszik villanyautóval az országot a nemzetközi közlekedési folyosók mentén.

Az európai államok közül Magyarországon tart a legtovább egy elektromos töltőállomás engedélyeztetése – kétszáz nap –, ezért is indokolt a jogszabályi környezet felülvizsgálata – mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára az E-mobilitás konferencián.

Elmondta, hogy miközben a 15 ezernél több lakosú települési önkormányzatok 1,2 milliárd forint keretre pályázathattak vissza nem térítendő támogatásra, és 75 sikeres pályázat révén 409 töltőpont létre is jön 213 töltőállomással, a fővárost mostanáig ebbe nem sikerült bevonni, ezért Budapest esetében külön megállapodásra törekszenek – írja a Magyar Idők.

Az idei tervek közt említette, hogy a fővárosban 100, a megyeszékhelyeken 60, a turisztikai szempontból kiemelt helyszíneken 40 töltő­pontot nyitnak. Emellett kiemelten kezelik az ország átjárhatóságát elektromos autóval, ezért a TEN-T hálózat mentén telepítenek töltőket.

A jogszabályi környezet biztosítása érdekében ebben az évben kidolgozzák a piacmodellt, átfogó e-mobilitási törvényt alkotnak, illetve annak végrehajtási utasításait és a szükséges részletszabályokat. Ezek között csökkentik a töltőállomások engedélyezésének az időigényét is.