A keményebb élelmiszer-ellenőrzésekről, az abortuszra vonatkozó amerikai általános tilalomról, a körkörös gazdaság ösztönzéséről és az összehangolt, uniós északi-sarkvidéki politikáról is vitáztak az EP-képviselők a márciusi strasbourgi plenáris ülésen.

Terítéken volt a nemek közötti egyenlőség is, az EP elnöke pedig büntetést szabott ki egy független, lengyel képviselőre a nőkre tett sértő megjegyzései miatt. A plenáris ülés fő eseményeit a parlament sajtóosztálya foglalta össze.

2030-ra az újrahasznosítás arányát a mai 44-ról 70 százalékra kell emelni – kérték az EP-képviselők egy szerdán elfogadott jogszabály-tervezetben, amiről az Európai Parlament és a Tanács most kezdenek tárgyalni. Magyarországon 2014-ben átlagosan 385kg/fő kommunális hulladék termelődött, amelynek mindössze 31 százalékát hasznosították újra, vagy komposztálták.

Sokat kell még tenni ahhoz, hogy a nemek közötti egyenlőség megvalósuljon. Az EP kedden elfogadott állásfoglalásában kiemeli, hogy jelentős a különbség a nők és férfiak fizetésében, amit mielőbb fel kell számolni. A plenáris ülésen Janusz Korwin-Mikke független, lengyel EP-képviselőre büntetést szabott ki az EP a nőkre tett sértő megjegyzései miatt.

A részvényeseknek nagyobb szerepük lesz a vállalatirányításban, például az igazgatók fizetése tekintetében, valamint könnyebb lesz beazonosítani a cégvezetőket és részvényeseket az új szabályok szerint, amelyeket kedden fogadott el a parlament.

Az abortuszra vonatkozó amerikai általános tilalmi szabályokról vitáztak az EP-képviselők Christos Stylianides uniós biztossal a keddi plenáris ülésen. Donald Trump januárban írta alá az erről szóló rendeletet, amely megtiltja, hogy olyan civil szervezetek kapjanak állami támogatást, amelyek bármilyen módon támogatják az abortuszt, vagy információt szolgáltatnak róla, főként a fejlődő országokban.

Az élelmiszer-ellenőrzések szigorítását, az ételek jobb nyomon-követhetőségét, a hamisítás visszaszorítását és a fogyasztói bizalom helyreállítását célozzák az új szabályok, amelyeket szerdán fogadott el a Parlament.

A 470–790 MHz-es frekvenciasáv Unión belüli használatáról fogadtak el jogszabály-tervezetet az EP-képviselők szerdán.

A parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalása szerint – habár a Lisszaboni Szerződésnek köszönhetően a jogi alapok már megvannak – hiányzik a politikai akarat az országok részéről, hogy új szintre emeljék és megerősítsék védelmi együttműködésüket. Évi több milliárd euró megy kárba a védelmi beszerzésekre fordított összegből a beszerzési folyamatok korlátai és a felesleges többletkapacitások miatt – mutattak rá a képviselők.

Megálljt parancsolna annak a gyakorlatnak egy csütörtökön elfogadott rendelet, hogy konfliktusból származó ásványkincsek révén finanszírozzanak fegyveres csoportokat és emberi jogi sérelmek elkövetését.

Az Északi-sarkvidékre vonatkozó új integrált uniós szakpolitikát vitatta meg az EP a szerda esti plenáris ülésen. Az EP-képviselők az Északi-sark egyedi és sérülékeny ökoszisztémájának védelmét sürgették, és arra kérték a tagállamokat, hogy törekedjenek az északi-sarkvidéki olaj- és földgázkitermelés jövőbeli teljes betiltására.

Fotó: Európai Parlament