Az iLex Systems Zrt. együttműködő partnerei közreműködésével indított cégjogi sorozat 7. részében dr. Ritter Marianna ügyvéd, az iLex Systems Zrt. társ-alapítója ismerteti egy olyan cégjegyzéki adat jogi hátterét, amelynek bejelentése ugyancsak kötelező, így valamennyi gazdasági társaság jogszerű működéséhez kapcsolódik.

Az új Polgári Törvénykönyv hatályba lépésével életbe lépő, jellemző cégjogi változások – az első, bevezető cikk kivételével – úgy mutatták be a szerzők, hogy az új jogszabály struktúráját követve, az egyes társasági formák (betéti-, közkereseti-, korlátolt felelősségű társaságok, részvénytársaságok) működéséhez szervesen köthető jogszabályi (esetenként számviteli) módosulásokat vették sorra. 

Most azonban egy olyan – a cégjogi szabályozásra visszatekintve vadonatújnak tekinthető – cégjegyzéki adat bejelentésére hívjuk fel a figyelmet, amely valamennyi cég tekintetében egységesen kötelező, így a bejelentési kötelezettség félreértelmezése vagy elmulasztása valamennyi jogszerűen működni kívánó cég esetén problémaként jelentkezhet.

Az új Polgári Törvénykönyv 2014. március 15-i hatályba lépése után kezdeményezett cégjogi változásbejegyzési eljárásoknál nem kevés esetben kaptak a társaságok jogi képviselői hiánypótlási végzést, az alábbi felhívással: „A cég az elektronikus kézbesítési címét [Ctv. 24. § (1) bekezdés m) pont] a cég elektronikus elérhetőségére vonatkozó rovatban adja meg, jelölve egyben azt a tényt, hogy a megadott e-mail címen biztosítja az elektronikus úton megküldött hivatalos iratok átvételét.”

A hiánypótlásra kötelezett cégek jó része elsőre nem is tudta megfelelően értelmezni a végzésben foglaltakat, hiszen

  • egyrészt a cég elektronikus elérhetőségét cégadatként sokan már korábban is szerepeltették,
  • másrészt nem találtak az új Polgári Törvénykönyvben a hatálybalépést követő első változásnál kötelezően bejelentendő ilyen jellegű adatot.

Az első hiánypótlási végzések kézhezvételét követő jogi értelmezések után persze gyorsan kiderült, hogy

  • bár ennek a cégadatnak a kötelező bejelentésére vonatkozó jogszabályi kötelezés hatályba lépése ugyancsak 2014. március 15 (azaz pontosan az új Polgári Törvénykönyv hatályba lépésével megegyező), de a bejelentési kötelezettség mégsem az új polgári szabályokban került meghatározásra, és hogy
  • a cég elektronikus kézbesítési címe nem egyezik meg a cég elektronikus elérhetőségével!   

Mit is értünk tehát pontosan a cégek elektronikus kézbesítési címén, és milyen határidőn belül terheli ennek a cégadatnak a cégjegyzékbe történő bejelentése a gazdasági társaságot?  A cégek elektronikus kézbesítési címének bejelentési kötelezettsége, a cégnyilvánosságról, a bírósági eljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. tv.(Ctv) 24 § (1) bekezdése m) pontjának a 2014. március 15.-án hatályba lépő módosításán alapszik. Az m) pont szerint a cégjegyzék valamennyi cég esetében tartalmazza a cég elektronikus kézbesítési címét is.

A Ctv. 24 § (8) bekezdésében foglaltak szerint a fenti kézbesítési címen a cég a részére elektronikus úton megküldött hivatalos iratok átvételét biztosítja. A cégbíróság e címre az elektronikus úton történő közlés szabályait egyébként tartalmazó Ctv. 39/A § alkalmazásával kézbesít. 

A cégek elektronikus kézbesítési címe tehát nem egyezik meg a már korábban is cégjegyzéki adatként szerepeltethető elektronikus elérhetőséggel.

Ez utóbbi, a Ctv. 25 § (1) bekezdése e) pontjában meghatározott cégjegyzéki adat ugyanis már 2007. szeptember 1-től bejegyeztethető volt a társaságok által, nem kötelező jelleggel, hanem „szükség szerint” feltüntethető, továbbá a cég elektronikus elérhetőségeként a Ctv. a cég honlapját, e-mailjét nevesíti és a cég erre vonatkozó döntése esetén azt a tényt, hogy a cég a közvetlen közleményeit a honlapján teszi közzé.  

Mi a határideje az elektronikus kézbesítési cím bejelentésének? A Ctv. 131 /E §-ában foglaltak szerint a 24. § (1) bekezdés m) pontjában meghatározott adatot a cég adatainak az m) pont 2014. március 15-i hatálybalépését követő első változásakor köteles a cég bejelenteni. Ha ezen cégadat bejelentésére a cégnek a Ptk. rendelkezéseivel összhangban álló továbbműködéséről szóló döntésével és a szükség szerinti létesítőokirat-módosítással együtt kerül sor, a változásbejegyzési kérelmet ebben az esetben is illeték és közzétételi költségtérítés megfizetése nélkül lehet a cégbírósághoz benyújtani.

A cégek elektronikus kézbesítési címének a bejelentése tehát mindaddig jogszerűen várathat magára, amíg a cég adatainak a 2014. március 15-ét követő első változásra sor nem kerül – az első változás esetén azonban köteles a cég ezt is bejelenteni.

dr. Ritter Marianna ügyvéd
iLex Systems Zrt. társ-alapító
Kérdések/észrevételek: ilex@ilexsystems.com