A román Astra Biztosító folyamatos tájékoztatást nyújt mintegy 180 ezer magyar ügyfelének a tennivalókról a Magyar Nemzeti Bankkal egyeztetve, miután az összevont román pénzügyi felügyelet szerdán fizetésképtelenné nyilvánította a társaságot, megvonta működési engedélyét és felszámolást kezdeményezett ellene.

A román felügyeleti hatóság kezdeményezte a fizetésképtelenség megállapítását, de azt kimondani csak a bíróságnak van joga – mondta pénteken az MTI-nek Majzik Ferenc, a társaság jogi és szolgáltatási igazgatója.

Az ügyfeleknek a kialakult helyzetben semmi különös tennivalójuk nincsen, a károkat továbbra is rendezik.

A Magyar Nemzeti Bank korábban közölte: a román és a magyar biztosítási garanciarendszer áll helyt a román Astra Biztosító magyarországi fióktelepe károsultjai számára azt követően, hogy a biztosítót felügyelő román felügyeleti hatóság visszavonta az Astra román cégének tevékenységi engedélyét és kezdeményezte annak felszámolását.

A magyar biztosítási törvény alapján emellett a Mabisz (Magyar Biztosítók Szövetsége) által kezelt kártalanítási alap helytáll minden, az Astra fióktelepével – mint felszámolás alatt álló biztosítóval – szembeni kgfb-kártérítési igény esetén.

A CLB Biztosítási alkusz arra figyelmeztetett, hogy a még hiányzó díjakat be kell fizetniük az ügyfeleknek, mert baleset, vagy egyéb káresemény után csak így jár kártérítés.