Czóbel Béla száz évig lappangott festménye mellett Rippl-Rónai József egy és Aba-Novák Vilmos két mesterművére, valamint számos további különleges műtárgyra lehet licitálni a BÁV 69. művészeti aukcióján november 9-10-én a MOM Kulturális Központban.

A kétnapos árverésre rendkívül koncentrált anyag gyűlt össze, amelyben minden műtárgytípus képviselteti magát – közölte az aukció szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Tűzkő Péter műkereskedelmi üzletágvezető. November 9-én az ékszerek és ezüst műtárgyak, másnap pedig a festmények és műtárgyak kerülnek kalapács alá.

Czóbel Béla Körhinta című képe százéves lappangás után, nemrég került elő; a 12 millió forintról induló festmény várhatóan az aukció sztárja lesz – emelte ki a szakember, hozzátéve: a művész életművében rendkívül fontos, összegző jellegű képről van szó, amely Czóbel két korszakát köti össze.

A legértékesebb darab Rippl-Rónai József 48 millió forintos kikiáltási árú festménye lesz; a kukoricás stílusban festett, A Róma-villa ősszel című munka utoljára a nyolcvanas évek második felében volt látható a Nemzeti Galéria Rippl-Rónai-kiállításán.

Tűzkő Péter kiemelte Aba-Novák Vilmos két festményét is: a Zugliget és az Olvasó nő az 1920-as évek közepéről, Aba-Novák „legjobban szerethető korszakából” származik.

Az árverésen a klasszikusok mellett a kortárs vonal is hangsúlyosan megjelenik, és a fiatal generáció alkotói közül is többen felbukkannak – számolt be.

Nagy Tamás, az aukciósház vezetője elmondta: komoly érdeklődés övezi az árverést záró Zsolnay-tárgycsoportot is, melynek legérdekesebb tagja egy regényes történetű kandalló lesz.

Jelentős a távol-keleti anyag és erős tárgycsoport szerepel a katalógusban az ezüsttárgyakból is – közölte Nagy Tamás, aki az aukció modern kerámiáira is felhívta a figyelmet.

Dembitzné Szalóki Magdolna igazságügyi ékszerszakértő beszámolója szerint a mostani árverés a szokásosnál is értékesebb anyagot kínál ékszerekből.

A szakértő szerint ebből a mezőnyből is kiemelkedik 5,5 milliós kikiáltási árával egy 429 brilliánssal díszített Ebel ékszeróra, míg egy ötkarátos brillel ékített szoliter gyűrű 6,5 millióról indul. Varga Balázs kereskedelmi igazgató hozzátette: az aukció nulladik darabja egy jótékonysági tétel lesz a Mosoly Alapítvány javára.

A tavalyi a konszolidáció, az idei a növekedés éve volt, a 2017-re meghirdetett tizenkét aukcióval pedig már új gyűjtői köröket is megcéloznak – jelentette be Varga Balázs, majd közölte: a BÁV célja létrehozni Magyarország legnagyobb ékszerhálózatát, 2017 első felében ezért négy ékszerboltot is nyitnak. (MTI)