Idén immár kilencedik alkalommal részesültek Pegazus Díjban Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai (kkv). A rangos elismerést idén is összesen harminc kiváló gazdasági teljesítményt nyújtó kkv kapta meg.

Az idei díjazottak a legkülönbözőbb iparágakat képviselik: megtalálhatók közöttük gép- és berendezésgyártó, műanyag- és faipari, élelmiszeripari, nyomdaipari, illetve informatikai tevékenységet végző társaságok csakúgy, mint kábeltévés vagy egészségügyi szolgáltatást nyújtó cégek. Közös jellemzőjük ugyanakkor, hogy az elmúlt két teljes év során kiemelkedő növekedést értek el, valamennyien legalább öt éve alapított, magyar többségi tulajdonban álló vállalkozások, amelyek jó likviditási mutatókkal rendelkeznek, és 2016-ban pozitív eredményt értek el (legalább EBITDA-szinten, vagyis a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtt).

A „Feltörekvő” kategória győztesei

A Pegazus Díjat évente osztja ki az Enterprise Investors, Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb kockázati- és magántőke-befektető vállalata, a Bisnode, Európa egyik vezető digitális üzleti információszolgáltatója, valamint a Dentons, a világ legnagyobb ügyvédi irodája. „A Pegazus Díjjal azokat a sikeres, dinamikus kis- és  középvállalkozásokat állítjuk reflektorfénybe, amelyek tehetségük és jó stratégiájuk révén jó úton haladnak ahhoz, hogy a legnagyobb, befutott cégek közé kerüljenek – mondta Tüske Tamás, az Enterprise Investors országigazgatója a díjátadó rendezvényen. – Meggyőződésünk, hogy kiváló példáik bemutatása és elismerése is hozzájárul a hazai gazdaság fő bázisát jelentő kkv-szektor továábi fejlődéséhez.”

„Az idei év olyan szempontból is különleges, hogy a harmincból hét díjazott immár másodszor szerepel a Pegazus Díj nyertesei között – jelentette ki Edward Keller, a Dentons ügyvédi iroda M&A partnere. – Mindez azt mutatja, hogy megfelelő hosszú távú stratégiával egy vállalat magasabb fejlettség mellett is képes kiemelkedő növekedést produkálni. A mostani kedvező gazdasági környezet is jó hátteret teremt az újabb és újabb határok sikeres áttörésére, akár organikus úton következik ez be, akár friss tőkét és módszereket biztosító befektetők bevonásával.”

A „Piacvezető” kategória győztesei

„A növekedés fenntartásának egyik legfontosabb feltétele a megfelelő kockázat- és kintlévőség-kezelés – tette hozzá Keleti József, a Bisnode Csoport Country Manager-e. – A Pegazus Díjjal kitüntetett vállalkozásokat ezért cégminősítő megoldásainkkal segítjük abban, hogy magatartásukkal pénzügyi kockázatot jelentő partnereik kiszűrésével hosszabb távon is profitábilis növekedési pályán maradjanak.”

Az eseményen az eddigiekhez hasonlóan idén is a „Piacvezető” és a „Feltörekvő” kategóriákban, összesen 30 magyarországi kkv-t ismer el díjjal vagy oklevéllel a szakmai zsűri. A legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozások teljesítményét régiónként – Nyugat-, Közép-, és Kelet-Magyarország – díjazzák. A „Feltörekvő” kategóriában azok a vállalatok szerepelnek, amelyek árbevétele 2016-ban 1 milliárd és 2,5 milliárd forint között mozgott. A „Piacvezető” kategóriába olyan cégek kerültek, amelyek árbevétele 2016-ban már meghaladta a 2,5 milliárd forintot.