Nem nőnek számottevő mértékben idén vagy a jövő elején a nyugdíjak, csak a szokásos indexálásokra kerül sor – jelentette be Dragoș Pîslaru munkaügyi miniszter.

A nyugdíjak akkor fognak nőni, amikor ezt megengedhetjük magunknak – jelentette ki a román munkaügyi miniszter.

Mint magyarázta, csak a költségvetés növelésével lehetne megnövelni az időskori járandóságot. Ehhez hatákonyabbá kellene tenni az adóbehajtást, adót kellene emelni vagy át lehetne gondolni a közpénzek elköltését – írja a kronika.ro.

A munkaügyi tárca vezetője bírálta egyúttal a különleges nyugdíjak intézményét, amely szerinte eltávolodást jelent a hozzájárulási alapelvtől, és lehetetlenné teszi a többi nyugdíj emelését.

„A különleges nyugdíjak többletelőnyt jelentenek. Nem mintha azok az emberek nem érdemelnék meg, de azokat az összegeket a többiektől kell elvenni. Ha így folytatódik, nem lehet hogyan növelni a többiek nyugdíját” – fogalmazott Dragoș Pîslaru.

A miniszter szerint vissza kellene térni az egységes nyugdíjrendszerhez, ám – mint mondta – a kormány ezt nem fogja felvállalni. A miniszter kiemelte, hogy jelenleg nagy nyomás nehezedik a nyugdíjrendszerre, és amennyiben semmit nem tesznek, 2050-ben bekövetkezik a csőd.