Az Európai Unióban átlagosan 3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene májusban – jelentette pénteken az Eurostat, a magyar adat a negyedik legerősebb.

Az unió egészében a nem élelmiszer termékek forgalma 4,2 százalékkal nőtt májusban éves összevetésben, az „élelmiszer, ital, dohány” kategóriában 2,0 százalékos volt a növekedés, a gépjármű-üzemanyagok forgalma pedig 1,3 százalékkal emelkedett.

Az adataikat már közzétett tagállamok közül a legnagyobb, 7,6 százalékos növekedést Lengyelországban regisztrálták, Észtország 5,7 százalékkal a második, Írország pedig 5,6 százalékkal a harmadik. Az 5,2 százalékos magyarországi forgalom-növekedés a negyedik leggyorsabb ütem volt az unióban. A legnagyobb gazdaságok közül Németországban 4,2, Spanyolországban 3,4, Franciaországban 1,9 százalékkal nőtt a forgalom. Romániában 4,1, Szlovákiában 1,8 százalékos volt az éves ütem.

Csökkenést az eddigi adatok szerint három országban regisztráltak: Luxemburgban (mínusz 10,6 százalék), Dániában (mínusz 2,4 százalék) és Belgiumban (mínusz 1,5 százalék). A görög adat csak később érkezik; áprilisban Athén 1,9 százalékos éves szintű visszaesésről számolt be.