A kormány két fő célt követ az államadósságkezelésben: az adósság arányának folyamatos csökkentését és a belföldi források szerepének erősítését – jelentette ki Varga Mihály a Magyar Államkincstár Fiumei úti állampapír értékesítései pontjának átadó ünnepségén.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: az új megtakarítási formákkal a kormány azt kívánja elérni, hogy az állampapírok az élet minden szakaszára megtakarítási lehetőséget kínáljanak, születéstől egészen az időskorig.

Az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított aránya a 2018-as 70,2 százalékról 2019 végére 66,4 százalékra csökkent, ami az elmúlt 20 év legjelentősebb javulása – emlékeztetett Varga Mihály hozzátéve, hogy 10 évvel ezelőtt ez az arány 80 százalék volt, ami jól mutatja, hogy érdemes és eredményes felelős költségvetési gazdálkodást folytatni. Varga Mihály arról is beszélt, hogy 2010 óta az államadósság devizaaránya 50 százalékról 20 százalék alá mérséklődött, míg a lakosság kezében lévő állampapírok aránya 5 százalékról 25 százalékra nőtt, amely azt jelzi, hogy az emberek egyre jobban bíznak a magyar állampapírokban. A tárcavezető kiemelte, hogy a családok szerepvállalása az államadósság finanszírozásában az elmúlt 7 év alatt megtízszereződött, 2019 végére 8.000 milliárd forint fölé emelkedett. A miniszter felhívta a figyelmet, hogy Magyarország külső kitettségének csökkentésének érdekében a kormány tovább kívánja növelni a lakosság állampapír-állományát, amely a következő években elérheti a 11 ezer milliárd forintot.

A miniszter a magyar családok életének minden szakaszát érintő megtakarítási lehetőségekről szólva elmondta: életkezdéstől felnőtt korig Babakötvénybe lehet befektetni, amelynek kamata februártól 6,4%-ra emelkedett, ami a legmagasabb az állampapírok közül. Emellett a befizetett összegek után állami támogatás is jár – tette hozzá. Mint mondta: általános megtakarítási célokra a legnépszerűbb a Magyar Állampapír Plusz, amelyből júniusi bevezetése óta 3735 milliárd forintot értékesítettek, míg a postai formáját az elmúlt négy hónapban több mint 110 milliárd forintért vásárolták. Varga Mihály kitért arra is, hogy a jelenleg kidolgozás alatt álló Nyugdíjkötvény egy olyan megtakarítási forma lesz, amelynek hozama annál magasabb, minél fiatalabb korban kezdi meg valaki a megtakarítást, biztosítva az állampapírok nyújtotta biztonságot és kiszámíthatóságot.

(Forrás: Pénzügyminisztérium, fotó: Botár Gergely/kormany.hu)